nuffy

Friday, September 11, 2009

cornflakes madu



Hari Raya semakin hampir... kat rumah ni satu hapa pun tak wat lagi... sejak 2 tahun kebelakangan ni mmg takde rasa nak raya yang bersemangat anak2 kat umah ni.. setiap hari asyik membilang hari "tinggal berapa hari lagi kena puasa n then kita dah boleh raya" hari2 tgk kalendar hehehehe
biskut cornflakes madu ni mmg menjadi kegemaran anak2 selain chocolate chips, memandangkan ibu tak berapa sihat sekarang ni (dalam pantang) derang semua volunteer nak tolong siapkan kuih kegemaran mereka ni.. bila ibu sebutnya jom kita buat kuih raya semuanya gembira... i cuma perlu siapkan bahan n merekalah adik beradik dok isi dalam paper cup pastu ibu tolong bakar jerr.. mujurlah kuih ni paling senang n mudah disediakan selain rangup dan sedap...

let share the recipe..
  1. 1kg cornflakes
  2. 450grm butter
  3. 1 cup sugar
  4. 1/2 cup honey/ madu
  5. 2 tbs vannila essence

caranya : panaskan kuali, masukkan butter setelah butter cair masukkan madu n gula kacau rata hingga mendidih, setelah itu masukkan pula vannila essence n cornflakes kacau lagi hingga rata n padamkan api.. bila dah separuh sejuk masukkan dalam paper cup n bakar dalam oven dgn suhu 180 selama lebih kurang 8 minit ( depens pada oven masing). jeng jeng kan dah siap 1 jenis kuih raya.. selamat mencuba!

Friday, September 4, 2009

myself (history 1st Sept 2009)



salam.... to all friends n viewers
mmm....
september 2009... saya telah mengalami keguguran bakal anak ke 5, on 1st sept... lebih kurang 2 months...
ada juga rasa sedihh, mungkin atas kesilapan diri sendiri, atau juga tanpa kita sedari..
apapun saya redha dengan ketentuan illahi... memandangkan perkara ini telah terjadi maka saya turut meminta maaf kerana terpaksa hold n cancelled hampir semua order.... n alot of thanks kpd yg memahami... thanks again...