nuffy

Wednesday, October 28, 2009

Saturday, October 24, 2009

POD monthly order orange cake

Orange cake POD 

blurr.... nak hias cemana campur maleh nak putar fresh cream.. ni pun ikut idea anak sulung syahmi.. 'letak coklat jerr bu kek oren makan dgn coklat mmg sedap'.. betul gak..inilaa hasilnya..

orange cake recipe

nilaa orange cake tuk anak2 kat umah.. i dah ingat2 luper wat cake ni sbb jarang ada order.. ni pun main bantai jerr ikut recipe mak...sementara masih ingat lagik ni.. i post recipe tu kat sini..

semuanya i sukat menggunakan mangkuk bekas air tahu yg selalu ada jual kat pasar malam tu.. beserlaa resepi org dulu2 main guna apa yg ada jerr..... tak mcm kita sekarang ni semuanya bersukat, bertimbang mcm2 equipment kena beli kalau tak kang tak jd pulak...

semangkuk telur (8biji) - telur size kecik, cik abg yg beli tulaaa dehhhh
semangkuk planta atau butter ( i guna planta n 50grm butter campurlerr)
semangkuk gula castor
2 mangkuk tepung gandum
1 teas soda bikarbonat
1 teas baking powder - ayak sekali dengan tepung gandum td..
1 tbs orange sunquick - perasa mandarine orange!
2 teas vanilla esence
2 biji limau sunkist - parut kulitnya dan perah jusnya
ok.. cara2nya...
putarkan kelajuan sederhana planta until soft pastu add castor sugar, bila da agak2 kembang sebati add egg sebiji demi sebiji.. habis masukkan semua putar sampai gebu.. pastu masukkan esen vanila, orange sunquick.. add tepung yg di ayak bersama baking powder n soda bikarbonat, cara kaup balik hingga tepung habis.. last sekali masukkan jus 2 biji oren td dan parutan kulitnya.. bakar dalam loyang dgn suhu 180 kepanasan atas dan bawah selama 45 minit atau 1 jam hingga masak..
bila dah siap i timbang dapat cake dlm 1 1/2 kg n alhamdulillah jadi.... wahhhh acik legaaa...

october order from POD





i terpaksa cancelled order for the month of september they ordered pizza n chocolate cake.. tak leh wat sbb masa tu baru jerr dapat balik kg utk berhari raya.. lgpun i'm not well that time! n for this month they want lontong n orange cake! penat sgt..... tak snap gambar dlm pinggan... snap gambar ni jerlaa.. walaupun letih dapat juga i siapkan this order tuk 30 org makan sorang2 diri... next month kalau ada order i need they give me a picture during the celebration.. dapat gak laa i post kat sini... so far so good.. dah setahun lebih jugaklaa derang order from me.. belum ada lg yg komplen.. kot2 komplen belakang2 tu.. wallahhualam... sekurang2nya i dah wat yg terbaik.. thanks to them...

Friday, October 23, 2009

aeinio carbonara

carbonara aeinio

smlm dah siap dah i type the recipe.. entah salah tekan haper tah.. habih hilang semua...
hmmm  meat balls tu sebenarnya nak wat spaghetti bolognese tp jd lain laa pulak...
nilah dia carbonara recipe ala aeinio

1 tbs olive oil
half butter
1 big onion  - chopped
half garlic  - chopped
1 pack of meat balls (i guna saudi brand)
1 meat cube knorr
2 tbs flour
1 pack spaghetti  - rebus sampai lembut tak kisahlaa apa2 brand ponn
2 eggs  - kacau rata dgn garfu
2 cups fresh milk  -  yg ni tak perlu pun takpe.. just nak more gravy, my famili suka sgt kuah yg byk..
cheddar & parmesan cheese
parsley & basil
salt n black pepper

caranya...

mula2 rebus spaghetti tu sampai lembut.. pastu panaskan periuk dgn olive oil n butter, olive oil tu tuk mengelakkan butter cepat hangit.. add garlic n chopped onion, bila dah mula lembut dan naik bau add flour kacau rata, add meat balls... leh boh sikit air kalau takut hangit or kering sgt... pastu masukkan cube daging.. n fresh milk.. boiled... pastu parutkan cheddar dan 2 eggs kacau lagi.. masukkan parsley n basil perasakan dgn salt n black pepper.. da siap bila nak hidang parutkan parmesan cheese..  hmmm dah boleh makan..

coklat cake lagi

masa handover this cake to her sister.. ok jerr.. but sudenly rozita called... aeini... berapa kena tambah rm..??? tercengang jap aku campur blurr eh tak payah tambah laa sama spt yg di janjikan.. rupa2nya dia tak xpect cake tu camtu.. sbb dia ingat mcm yg pernah dia order b4 sgt2 simple i tabur chocolate rice jerr atas tu.. mmg camtu jerlaa rupanya kek hitam legam..
suspen jugak.. ingatkan dia nak komplen.. rupa2nya dia tersangat hepi n nak naikkan harga laa pulakk... legaaaaaaaa
i'm hepi 4 her too.... pheww!!!!

carnation





adalaa satu hari tu.. tahap dah boring melampau sgt asik dok umah, hubby lak asik keje..jerrr  n one day dia ajak kuar p kemaman.. i ikut lerr masa tu baru jerr habih pantang.. bila dia park keta kat satu tempat.. i terpandang kedai bunga.. terdetik dalam hati.. dah bertahun2 dah tak beli bunga,  mmg maleh sebenarnya sbb bunga ni wat tempat nyamuk jerr... balik2 bunga yg lama tu jerr laa yg i gubah balik mcm2 biar tak jemu..
kat situ cuma the only one kedai bunga yg ada.. kecik jerr n tak byk choice.. belilaa bunga ni.. sbb kat umah ni dah penuh dgn bunga rose.. ntah naperlaa mata ni dok pandang yg coklat2 jerr anyway.. nilaa bunga yg i celebrate ketika habih pantang!! tak sampai 10 minit siap di gubah sendiri.. hubby pas semayang tgk " aik da siappp" hmm lupalak beli pasunya huhuhu kesudahannya until today dia camtu jerlaa no vase... dok atas peanut table!

Thursday, October 1, 2009

udang goreng butter

oleh kerana mak i tak makan daging/ayam, susu pun tak minum, on second day hari raya tu mereka datang kesini so i masaklaa udang goreng butter ni cuma ada laa sedikit kelainan... actually anak2 request masak nasi jagung n kurma daging terpaksa cancel sbb muak rasanya dok makan benda2 berminyak plus dgn selera my mom yg perlu diutamakan... so hari tu i panggang ikan n cicah air asam... dan beberapa menu sampingan lain..
 meh kita share recipe ni..
bahan2nya
1kg udang
half butter
2 egg
3 ulas bawang putih (mayang /tumbuk)
1 sudu sos tiram
lada sulah
garam & gula
normally udang butter ni nampak kering... my hubby tak suka so i masak jd camnilaa basah n ada kuah sket..
cairkan butter, tumiskan bawang putih sampai naik bau.. masukkan sos tiram kacau, masukkan telur kacau hingga telur masak, masukkan udang tutup, bila udang sudah dekat nak bercantum ekor n kepala masukkan lada sulah, garam n gula secukup rasa.. mmmmmmm dah siap!!!

Rendang Ayam Raya

Oleh kerana dah letih n mengantuk sesangat malam mantai tu.. i snap gambar lam periuk jerr pagi tu.. masa bermaafan n makan tak amik gambar langsung... lupa beb!
sib baiklaa masa dah dekat raya tu dah byk hari berpantang so.. larat la jugak sediakan juadah ala kadar untuk keluarga pada hari yg mulia itu... 
meh kita share recipe rendang ayam ni ala aeinio.. 
bahan2
20 ulas bawang merah / bawang besar (campur pon takper, lebihkan bawang pon ok)
10 ulas bawang putih
seinci lengkuas
stgh inci kunyit
seinci halia
6 batang serai
10 tangkai cili kering (kalau nak pedas tambah lerr lagik)
10 tangkai cili padi
3 helai daun kunyit
1kg santan
sepeket kerisik
1 keping asam
2 atau 3 ekor ayam - depens pada saiz ayam i masak ni 3 ekor
garam & gula secukup rasa
caranya
basuh ayam gaulkan garam & kunyit goreng separuh garing angkat n toskan. bawang merah, bawang putih, halia, kunyit, lengkuas, cili padi, cili kering n 3 btg serai dikisar halus... 3 batang serai lagi di titik, daun kunyit di mayang halus.
masukkan semua bahan yg di kisar dalam kuali dan renehkan seketika, kemudian masukkan santan pekat bila dah mendidih masukkan serai titik, dan ayam goreng... biarkan sehingga hampir kering masukkan asam keping dan kerisik gaul rata... perasakan dengan garam n gula akhir sekali taburkan daun kunyit.. tadaaaaa dah siap! senangkan...

Hari Raya Aidilfitri 2009



peberet cik abg (lontong) kuah lodeh mak lodeh

sambal tumis bilis



anak2 yg update ruang tamu tu... camtu jerlaa... ibu kurang sihat...

raya chocolate cake