Advert

nuffy

Monday, November 16, 2009

celebrating my kids beday

hmm hari ini jugaklaa my mixer terbakar heheh
celebrate bday anak2 ada 3 biji cake jerr sebb yg satu lagi telah selamat dikorbankan.. aduhaiii sedih sgt sbb tak snap gambar yg telah di potong time2 tulaa camera wat hal nak hang.. pastu sibuk melayan tetamu.. kuih bakar i pun tak sempat snap!.. on that day.. i masak mee hon goreng, goreng sosej, keropok sayur n keropok ikan, goreng nugget, buat kuih bakar n 3 jenis cake.. ajak jiran2 jerr merasa cake free.. selalunya derang kena order.. hehehehe
tak dapat snap gambar selepas dipotong jarak dekat.. dapat yg ni jerr

ni cake kelapa strawberry..
half kg


ni pulak cake warna warni. din anak yg bongsu suka sgt dia kata" sekarang ibu dah pandai wat cake cantik2 din suka.." derang pon nampak suka sesangat makan cake berhias camni.. yerlah jiwa kanak2 hepi.. sbb selalunya i beli cake comel2 yg da siap jer.. celebrate ponn with my famili jerr but kali ni wat sendiri.. jiran2 pon teruja.. cuma mereka berharap i wat chocolate cake tp i wat cake lain laa pulak...
yang ni half kg.


yg ni pulak cake yg paling besar that day.. 2kg semua nama anak2 ada kat situ.. this is blueberry cheese cake.. hampir semua jiran2 dapat merasa n tapau lagik bawak balik.. i'm hepi.. hepi sesangat..  to my kids..
Hani Syahmi (11.Nov 1998), Hani Nur Dini (31. Mei 2000),
Hani Batrisyia (24.Sept 2002) & Hani Naqiuddin (21. Mei 2004)
Ibu LOVE U very much.. and thanx for being my kids dunia n akhirat.. love u!
Hepi Beday alls...

cake warna warni

dah lama tak makan kek camni.. sesajer jerr wat... kononnya nak celebrate beday my kids 4 biji sekali gus.. akan ttp masa membaking derang semua da tak tahan dgn bau cake dalam oven.. tu yg potong jugaklaa mlm tu... hehehe

spaghetti bolognese


Hmm last week wat spaghetti.. masa snap gambar terlupa parutkan cheese.. sos tu pun wat sendiri.. tu yg warnanya tak secantik prego.. yg paling utama my family love it.. dr used prego sauce.. sebenarnya.. mmg i leh masakkan benda2 ni tuk my famili.. tp spagheti ni bukan my favorite.. i leh masak jerr but my tekak ttp selera melayu jugak wakakaka cuma kalau makanan italy i mmg suka makan pizza jerr...

Friday, November 13, 2009

pai daging

sesajer just 4 makan2 kat atas tu i pipe mayonis jerr ...

popia sardin

konon2nya nak wat karipap sardin atlast terjumpa kulit popia ada dlm freezer.. makanya.. mak wat popia inti sardin (sardin with ubi kentang) hehehehe time2 hujan ngap sekeluarga pergggghhhh

baked macaronni cheese

rasa2nya semua dah pandai masak benda ni.. ni ponn i wat tuk makan2 sadly.. kehabisan cheese so.. nampak lerr terkureng... enjoyed yor view....

Saturday, November 7, 2009

Another pizza's order...




Khamis yg lepas menyiapkan 6 keping pizza utk pelanggan biasa. dah lama tak makan katanya.. ni order from. Rjunawati, Norizan,Ruzie,Ezan n K zietak sempat nak wat 2keping lg pizza untuk  kak Ah  posponed to next week!
n baked big one 500grm pizza cam biasalerr for my kids..
thanks ......

Ayam masak kicap



Ayam masak kicap..
Bukan sebarangan ayam masak kicap ni.. walaupun hitam.. ianya mmg special.. sebab i dapat recipe ni from kawan lama since sekolah rendah lagi.. lepas jerr amik SRP lama lost contact alih2 terjumpa kat kedai makan di kawasan perumahan yg sama.. this is recipe from her mom..... special jawa style.. i love it...
Rindu sangat nak makan ayam masak kicap style jawa yg selalunya ada dalam nasi ambeng! here the recipe.
1 ekor ayam (dibersihkan basuh perap dgn garam, kunyit dan goreng)
A
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
sedikit kunyit (agak2 lerr ye)
sedikit halia
ketumbar
jintan manis
jintan putih
*kesemua bahan A ni di tumbuk lumat
minyak utk menumis
buah pelaga, bunga lawang, kulit kayu manis n bunga cengkih (4sekawan chef wan kata 'abg ghani')
kicap pekat
air asam jawa
ok.. cara2nya..
panaskan minyak tumis 4 sekawan dan masukkan bahan A spt bawang putih n merah, ketumbar,halia, kunyit,jintan manis dan putih hingga naik bau.. pastu masukkan kicap pekat, perasakan rasa kicap ni kadang2 tak perlukan gula or garam terpulang kepada citarasa memasing.. tp i letak sedikit gula sbb kicap tu rasa biasa cuma dia pekat! masukkan ayam yg telah di goreng td dan masukkan air asam jawa. didihkan dlm 10 minit sampai kuah dah agak2 nak pekat... leh padam api n hidangkan..
Hmmm mmg puas hatilaa bila dapat makan... perghhhh..