Friday, January 22, 2010

Ikan Duri masak Asam Tumis


Along yg snap gambo ni..sbb tu camtu dahler dlm periuk sekeping jerlak yg ada.. post gak lerr.. mungkin ramai yg tak makan ikan ni.. tapi i sukaa... p pasar tani dgn hubby dia tgk ikan tu dia tanakk.. maklum jerlaa tak cun... aparaaa (ada ke muka ikan yg cun) masa tu baru lepas hujan so jalan kat pasar tani tu lecak.. i nak beli jugak ikan tu walaupon kena patah balik ke kedai tu.. hehehehe hubby tu dia nampak udang jerr... bila balik n masak mmg puas hati sebab ikan seekor ni ada telur... hmm tak terkata laah...

dari membebel tak sudah ni meh layan resepi... sementara masih ingat lagik ni..

bahan2nya
1 ekor ikan duri
7 ulas bawang merah - ditumbuk
5 ulas bawang putih - ditumbuk
seinci kunyit hidup - tumbuk lumat
sedikit belacan - tumbuk
pes cili (cili kering yg direbus n kisar halus)
daun kesum
air secukupnya
asam jawa
setengah sudu teh halba
serbuk jintan putih - campur dgn bahan2 tumbuk td
serbuk jintan manis - campur dgn bahan tumbuk
sebatang serai - ketuk
2 inci halia - ketuk
2 bj buah pelaga
sekuntum bunga lawang
sebatang kecil kulit kayu manis
minyak masak utk menumis..


caranya...
(sebenarnya recipe ni agak berbeza drpd asam pedas biasa, ni pon main redah jerr dok ingat2 cemana nenek mertua n mak masak nak call maleh + malu.. so bantai alhamdulillah rasanya mmg SEDAP)


bersihkan ikan basuh dgn air limau kasturi, panaskan minyak tumiskan bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga n halba, masukkan semua bahan tumbuk td masak hingga layu dan sedikit garing masukan pes cili bersama 2 dgn halia dan serai yg di ketuk, tumis hingga garing masukkan ikan dan air asam jawa, tambahkan air secukupnya agak2 sampai ikan tenggelam (agak2 lor kalau suka pekat kurangkan air) bila sudah mendidih perasakan dgn garam masukkan daun kesum didihkan sampai ikan betul2 masak n mesra.. hmm dah siap! (kalau suka boleh letakkan kacang bendi atau terung)

No comments: