Saturday, October 9, 2010

Laksa Penang

Laksa Penang... woo inilah kali kedua aku masak laksa ni sepanjang hidup aku, 1st time dulu tahun 2003 lama wooo.... hubby aku no komen laa dia kata ok takdelaa nampak mcam sedap sgt... tu yang hati sudah tumpul nak masak selalu... ni aku sertakan resepi kepada yang memang dah pandai masak laksa.. teringin gak aku kalo korang dapat komen apa2 yg terkurang... aku pernah dengar org letak otak udang dalam laksa penang... huhuhu tapi yg ni tarakkk letakkk so meh layannnn.....

Bahan2nya
  • 1kg ikan kembung - boleh juga tukar ikan selayang / tenggiri
  • mee laksa rebus hingga masak
  • 1 tin besar sardin
  • 2 biji bawang merah kecil
  • 2 biji bawang besar
  • segenggam cili kering - rendam dlm air panas buang biji
  • 1 inci belacan melaka (mana2 negeri pon ok.. hehehe)
  • air secukupnya
  • garam / gula
  • asam keping (agak2 den guna dlm 3 keping besar)
  • 2 kuntum bunga kantan
  • daun kesum
bahan2 utk hiasan 
  • cili merah hiris
  • cili padi hiris
  • bawang besar hiris
  • limau kasturi
  • telur rebus
  • timun hiris
  • salad
  • daun selom
cara2nya
bersihkan ikan dan rebus, dalam periuk lain didihkan air dan rebus mee laksa hingga lembut, toskan. Asingkan tulang dan isi ikan dan kisar halus isi ikan bersama2 ikan sardin yg telah di basuh bersih (buangkan kuah tomato ikan sardin) - mak kata nak pekatkan kuah campurkan ikan sardin yerlaa kottt.. aku try jerrr huhuhu... kisar semua bawang, cili kering dan belacan, campurkan semua bahan (isi ikan yg telah dikisar, bunga kantan - belah 2, daun kesum asam keping dan bahan2 yg dikisar, air secukupnya) dalam periuk perasakan dengan garam dan gula, masak hingga mendidih, boleh dihidangkan bersama2 hiasan tadi...

2 comments:

rynas said...

faberet saya ni Laksa penang..tapi hubby langsung tak leh makan laksa..nak buat macam mana. saya jer makan sorang hehhehe

aeinio said...

baik belijerkan kalau camtu.. :)