Advert

nuffy

Sunday, November 28, 2010

Tempe Goreng Pedas


Ni adalah resepi ngonyel2 lauk2 sampingan sbbnya aku n ica jerr yg suka makan bende nih...

bahan2nya
  • 2 keping tempe - di hiris dan goreng garing dalam minyak penuh
  • tumbukkan 10tangkai cili kering bersama2 dengan 2 biji bawang merah hingga lumat
  • sedikit ikan bilis goreng
  • garam n gula
  • sedikit asam keping / pes asam jawa
caranya


tumiskan bahan yang ditumbuk masukkan gula dan garam secukup rasa, masukkan asam keping bila dah garing dan pecah minyak dan warna cili menjadi merah gelap masukkan tempe dan ikan bilis kecilkan api kacau rata2, best dengan nasi panas.

5 comments:

Nia Azeman said...

yummy, bleh try la lepas ni :)

Ash Ralf said...

Ni kna 'report' kat mak ni

suichi said...

fuh~~teraasa lapar aku melihatnya~~

rainbowskittle said...

seddaaapnye. suka makan tempe !

Mat Gebu said...

salam..
Ada award utk blog anda di DTS, sudi2kan lah ambik nanti..terima kasih.