Advert

nuffy

Monday, March 29, 2010

bunga lama yg diberi sentuhan baru

Tengok jerlaa gambar ek..
ni semua bunga yang lama tp telah di gubah semula... mabuk bunga arini.. 
Batrisyia boleh cakap 'sekarang ibu dah jadi mat bunga pulak dah.....' 
Nur Dini betulkan 'adalah pulak ibu mat bunga kalau ibu minah bunga lah ica..' me diam jerr kyusuk menyudahkan gubahan
carnation ingat lgkan...ni pun cam kurenng jerr tak konan iskh....
apa laa penyakit 'tak berkenan' nih...
apa yg sangat2 pasti ada masa nnt akan di ubah suai semula jaga arr....
rose yg dah lama jugaklaa..
okies.. kerja2 mengubah bunga untuk tahun ini telah siap.. nnt me touch up jerr laa bila dah dekat nak raya nnt... dah muak mengadap bunga..

Rose again..

Kali ni beli bunga utk rumah sendiri.. tp tulaa tak berkenan sgt sebenarnya.. 
cuma dah takde pilihan... taklah mcm g kat Plaza Angsana JB pening kepala nak pilih sebab semuanya cantik2 dan terkini.. beli kat sini pening kepala nak pilih sbb outdated...
sabor jerrlaa...
 kesuntukan masa pon salah satu penyebabnya.. yelahh tempat nak beli bukannya dekat kalau kat kertih ni langsunglaa takde...
mau tak mau beli gaklaa.. kalau tak beli nnt bila laa pulak nak beli.. pejam mata jerlaa...
silap hari bulan i jual pulak bunga ni nnt.. hehehehe
silap jugak tak beli sekali haritu... i ingatkan nak basuh n deco bunga yg lama2 jerr sebab tu tak beli.. atlast... muak pulak tgk bunga yg lama2 tu.. 
dah siap gubah one bouquet i boleh pass jerr kat jiran... 
hehehehe
tengok pada bunga tu pon dah merundumkan semangat den nak deco... tp takperlaa tgh ada mood nak buat ni buat jerlahh kang kalau datang penyakit malas kang... haruuu

Sunday, March 28, 2010

Ezan cake..

Hari yang sama Ezan nak jugak cake.. 
yesterday sempat jengah rumah baru dia... tapi tak ingat langsung nak snap gambar dgnnya.. actually sebelum cuti sekolah lagi dia dah nak cake i yg malas nak wat.. boleh gitu... 
dia pun bz pindah rumah tanam pokok n mengemas macam2.. mmg cantikler rumah baru dia.. puas hati tanah kat luar pun luas lg...

masa h/over cake td dia warning jangan malas ek.. hari Rabu atau Khamis ni ezan nak cake lagi.. nnt Ezan call atau sms..
i sengihh jerrr....
kali ini aderlaa stobeli kat cake ni semuanya sebab giant dah bukak kat sini senanglaa nak dapatkan stock itupon kadang2 sold out hmm

chocolate moist cake lg

Hmm... dah lama tak post gambar cake ek... hehehe mak cuti balik kg..! entahlaa lately bila ada org nak cake... lemah semangat jerr rasa......
malas ya amatt...!!!


sbb bila dah g cycling... rumah cam tongkang pecah woo.. i pulak selagi tak kemas jgn harap nak memasak.. kena pastikan semuanya bersih dan memuaskan hati barulaa 
semangat nak memasak...



kali ini terima order from x supervisor hubby En Arman, katanya nak 2kg cake untuk small farewell En Fariz...
Bila dah siap cake 2kg yg diminta jd 2.6kg.. hmm cemana tah i timbang, selalunya i timbang cake sebelum dibakar dah siap tolak loyang semua.. bila siap dah deco i try timbang.... sebelum ni mmg tak pernah timbang... alamak terlebih sudahhh...!! 
so maknanya cake yg sebelum2 ni mmg lebih lerr dr yg sebenarnya...


tak berapa suka sebenarnya nak post benda ni... apa2 feedback sebelum ini mmg melalui hubby, but... setelah memikirkannya i rasa patut jugak.. sebab tak ramai yang tahu website saya ini... huhuhuhu 
sesiapa yg loya tu... mintak maap ler yerr...
manager rupanya En Arman i ingatkan supervisor.. so sorii...

Friday, March 26, 2010

Kertih - Kg Bharu- Kemasek - Kertih

Salam... n hi to all....
sambungan kisah basikal...
semalam telah berjaya merempuh satu lagi perjalanan yang tak kurang hebatnya lebih kurang 20 - 21km lg, pergi dan balik selama 2 jam alhamdulillah kami ok walaupon... ada beberapa kali berhenti  jom layan gambar...


gambar ni a day before misi nak sampai ke kemasek terbantut half way jerr kertih - kg bharu n back to kertih hehehe sebab aku cam rasa nyampah tgk bukit...lepas jerr bukit ni kami pusing balik... kwang kwang kwang
masa ni berhenti sebab jari kaki kanan tiba2 cramp sempatlerr snap gambar..
hubby ni mmg tak balance lerr cycling dah ok rokok yg belum ok lg...
yang ni pulak sengaja berhenti semata2 nak bergambar kat mesra mall tu.. aparaaa...
oleh kerana dah ada pengalaman berbasikal kat ulu bendul tu.. so kalini cam ok laaa taklerr rasa teruk sgt!!

Tuesday, March 23, 2010

Ulu Bendul

i tak tau cemana nak mulakan citer ni... seminggu balik kg mcm2 yg kami lakukan... 
penuh dgn activiti...
diantaranya ialah hobi yg baru jerr kami terokai thn ini.. berbasikal... sesampai aje ke seremban tengahhari tu mmg laa lepak tp hubby ajak jugak berkayuh i ckp keliling kawasan perumahan jerlaa... dia agreed n marghrib kami balik...
dahle masa kat JB hari2 dia berkayuh round Tmn Bukit Tiram tu jerr... naik bukit turun bukit semput gaklaa beginner cam i nih... dah berpuluh thn tak berbasikal woo...
masa kat JB basikal i ayah mertua yg guna pakai... dia ler pulak yg kemaruk.. hehehe
atleast...berkongsi minat bersama suami nampaklah keseronokannya...


Kali ini i nak citer pasal Ulu Bendul.... 
ni semua hubby punya idea.. i pulak cam ikut jerrr menurut perintah 
dia berhajat nak naik bukit arah tol senawang jalan menuju lavender height tu... 
tapi sebelum tu dia ajak i berkayuh from kg panchor tu ke ulu bendul kat kuala pilah tu.... makkkkkkkkk aiiiiii lom pernah aku nak naik basikal jauh camtu wehhhhh... boleh ke ni...???? tp oleh kerana menurut perintah.. aku n hubby berjaya sampai ke ulu bendul tu dengan hanya berbasikal... adik aku ayun lak.. siap sindir...
'ko tahan bas kuala pilah ek...' hampehhh tul!!
dia tak tau penat aku berkayuh tu... sampai mengigil2... dalam 3km hingga 5km jerr naik bukit......
bukit putus tu tau!!
 GAUNG view from jambatan yg kami singgah

Perjalanan mengambil masa 3 ke 4jam sebab mmg slow laa 5km on the way pergi jer mendaki bukit... ada gak anjing menyalak cuak jugak... kalau kena kejar cemanalah agaknya...byk berhenti pun ye jugak nak bergambar, campur ngan letih...
sepanjang perjalanan pergi sejauh ><10km tu mmg i berkayuh walaupun letih gilorrr
sampai jerr kami p lepak kedai sarapan... roti bakar jerr dah takde selera dah.. 
amik gak mee hoon goreng pon tak habis...
semasa on the way balik i mmg betul2 dah tak larat cam dah habih tenaga kaki lenguh sangat2 aderlaa 2km pendakian i menapak tolak basikal.... keta hon, lori pun hon... bila pkkan balik kelakar pon ada, ada basikal tp tolak hehehehe inilah namanya pengalaman tak cuba tak tau...
hubby bagilaa ayat semangat i wat pekak jerrr laa.... sbb masa tu tiada lagi keseronokan berbasikal, semangat i nak reduce weight pon terbang entah kemana
aduhaiiii....
sampai puncak bukit sepanjang perjalanan balik mmg turun bukit jerlahh risau beb! kiri kanan gaung keta lak laju2 lori lagik pheww...!! masa balik tu boring laa pulak sbb turun bukit jaga break masa tu dalam kepala dok risau cemana kalau break tak makan cemana kalau tayar pecah.. fuhhhh
Finaly kami sampai gak kat rumah mak... legaa..... sgt2 
bila dah mandi tengok muka kat cermin yang dah agak2 garing kena panah mentari.. mulalaa i pk yg bukan2
"apa bendalaa yg aku dah buat nih..??? kerja bodoh ker apa..???
... nak muntah tengok bukit... 
ni cemana nak putihkan balik kulit nih???"
hubby gelak2 jer laa dia kata 'keje bodoh apa... best apa beriadah dengan suami...'
'hmmm yerlah tu.....'

RENGIT

.........RENGIT........
welcome to Rengit!
ada sesiapa yg pernah datang ke sini.....?!!!!
Rengit ni dalam negeri Johore daerah Pontian... area Benut hehehehe sorilaa yg sgt pasti mmg lalu kat Benut sebelum sampai tempat ini...
masa cuti sekolah yg lalu i berpeluang menerjah tempat ini bersama dgn ayah n mak mertua
apa yg difahamkan penduduk di kawasan ini terdiri daripada orang2 asli mesia... dan salah satu punca rezeki mereka dengan cara ini..
bila lihat pada keadaan masyarakat kat sini mmg nampak sudah agak maju yelah rumah2 orang2 asli kat sini besar2 ada astro lagik tau! bila sampai daerah ini rasa cam tak tau pon dalam mesia ada tempat2 camni
mungkin penduduk JB dah banyak tau tempat ni.. me yang tak tau..
Jom kita layannnnnnn gambar sebelum bercerita lebih lanjut lagi
dah lihat......
kesemua barang2 disini di jual second hand dengan harga yang amat murah.. barangan berjenama hinggalah yang jenama entah hapa2 semua ada disini.. i tak beli apa2 melainkan dapat beli skate board untuk Naqiuddin dgn harga rm5 hengget!
home theater yg besar2 baru berharga sekitar rm300 ke rm500 shj
ayah mertua sempat dapatkan tv 34inchi jenama SAMSUNG dgn harga rm300 shj actually dia nak sgt home theather tu tp kenderaan yg kami bawa tak muat....
i betul2 tak ingat nak snap gambar tv tu...
barang2 terpakai ini dipercayai datang dr Singapore masih elok n nampak baru ada gerenti seminggu atau kita boleh test kat situ
tp tulaa tempat ni taklah cantek mata memandang no aircond n no transport utk menghantar brg2 kalau rosak kenalaa hantar sendiri.. ramai yg datang sini bawa lori ada jugak beli untuk dijual semula.. yang bawa kereta2 mewah pon ada kat sini jangan tak kaji... hehehehe
sepanjang2 rumah kedai nilah.. mcm2 brg2 yg dijual perabot jati pon turut ada... jika berminat sila2lah terjahkan diri anda ke sini...

Monday, March 22, 2010

hantaran pertunangan Hanaffi

cuci mata ek dengan gambar2 hantaran yg i buat bersama dengan adik ipar...
ni bukan "aeini at home" akan tetapi "aeini at in law home" kah kah kah
buah buahan.. entah kenapalaa i mmg suka sgt akan rupa bentuk buah naga yg al felik itu...

i n hubby beli barang2 kat Plaza Angsana n Jusco Tebrau JB... a day before dah beli sebahagian barang2 kat TESCO Tebrau, oleh kerana malam tu ada kenduri terpaksa balik awal walaupun masih ada barang2 yg belum sempat di beli... keesokan harinya g pulak lagi carik brg2 yg takde n balik tu..... tergocoh2 lerr buat, benda2 simple yg mmg dah terjah atas kepala yang itu jerlaa dah tak terpk yg lain dah!
mujurlaa adik ipar menolong n ikut jerr apa kakak ipar punya idea.. 
TQ JA.....

At the same day jumpa jugak Syabillah (bil.. terharu dapat jumpa ko setelah lebih 18thn tak jumpa.. tp tulaa masa mmg betul2 cemburu aku bz gilerrr terkejar2 masa tu... harap ko tak kecik ati... lenkali kita jumpa lg)
cake ni kedai made haa season at Plaza Angsana 'chocolate banana delight'
bunga rampai ni takde kain net... kes terlupa beli!!... gelas kecik tu i jumpa kat Tesco Tebrau dengan harga 45sen satu.. hehehe gelas kaca tau!
bekas cincin lak kat jusco kedai 5 hengget! yang tolong2 gam tu ialah cik hafiza kiterrr
disebabkan faktor masa i nak beli kotak yg dah siap deco.. bila tanya harga rm25 diskaun rm23 makkk aiii.. kotak kosong baru rm4.50 jerrr.. cancel... renda tu pon semeter baru berapa hengget jerr bunga kecik tu pon byk pilihan... ni i lerr yg bikin.. sgt2 simple i've no idea actually... hmmm
Sireh Junjung
ini jerlah yg terfikir ketika itu.. i done this..
Fiza, mak mertua, umi n me

Finnaly...dapat jugak siapkan all this in one hour time phewwww.......!!!!

decoration flowers again..

Bunga ni utk keluarga mertua yang baru ajer berpindah ke rumah baru
entah kenapa masa tu teringin sangat nak buat.... 
sebab tak tau nak bg apa untuk mak n ayah sempena berpindah ke rumah baru.. 

ros putih dan peach colour tu i beli at Plaza Angsana JB (rushing masa mencari2 barang2 hantaran utk majlis pertunangan Hanaffi) 
terpandang bunga so beli jerlaaa... bila siap buat gubahan sireh junjung utk hantaran... bunga yg tertinggal sudah tak cukup pastu belilaa kat tiram pulak rose yg kecik2 tu.. oklaaa buat tambah2 sebab esok dah bergegas pulak nak balik seremban..

i bukan pandai sangat gubah menggubah ni..
tp ala2 bolehlaaaaa

Kejiranan

sekejap ajer masa berlalu.. 2minggu yg sudah kot..
i pon tak ingat bila amik gambar2 ni... me belanja jiran2 makan sate kat tempat biasa kami lepak2... inilah activiti kejiranan..
bila duduk jauh2 dari ibu dan ayah ni jiran2lah macam saudara sendiri... acara makan2 ni mmg telah lama di praktikkan.. cuma kali ni me punya turn..mmg sempoi laa camni..
kesemuanya telah di beritahu gambar2 ni masuk dlm blog hehehehe
seronok dok candid gambar mereka ni sudah lupa amik gambar itu sate.. takperlaa atleast ada jugak kenangan.. to all friends me luv u to be my jiran... friends 4 ever
kak zam n kak yah (baju merah) - yg bj merah tu tengah melatah dia tak sedar apa yg dia buat.. kak zam tu pulak suka menyakat lepas dia sedar barulah dia tau.. dia tengah dokong kak zam.. siap mengeluh lagi "beratnya'
yang ni pulak dgn kak da.. yg nipun kak yah tgh melatah tgh tak sedar hehehe

Sunday, March 7, 2010

novel Aisya Sofea

i mmg pantang g kedai buku.. kalau tak majalah, buku masakan /novel aderjerlaaa...
kalau g kinokunia(salah eja kot) kat klcc, boleh berjam2 pon tahan dok dalam tu... 
tapi.... yolah dok sini jauh tu.....
mlm baru2 ni g mesra mall
(dekat jerr dengan rumah) p masuk popular sebab nak carik kamus Along (Syahmi) n 
terbeli 2 buah novel hasil tulisan Aisya Sofea.. i mmg minat kat dia.. 
rasa2nya dah 5 atau 6 novel dia yg dah beli n baca yg ada kat umah ni 4 aje
yg lain tu tak tau g ceruk mana ada yg pinjam tak pulang 
or entah tertinggal kat mana2.. 
Nur Dini pon ikut baca jugak... biarlah cerita cinta pon.. 
saya suka... suka sangatttt...
 pada i hasil tulisan aisya sofea ni.. mudah, ringkas dan senang difahami... selain mesejnya sampai kepada pembaca..

Saturday, March 6, 2010

Basikal


Tahun ni dah 2 kali ada masalah 'communication' 1st kes dgn rozita dan 2nd kes dgn POD..
melepas order.... hubby ada bgtau with sekian2 budget POD nak order utk bulan Feb..
i pulak dok tunggu lerr dia bg tarikh.... alih2 depa call tanya cake..
apalagi tercengang2laaa... tulaa nama eh takde rezeki..
ok lupakan citer tu.. kat sini ada citer baru..
 tgklaa dah mcm bengkel basikal pon yer gak... huwaaaaaaaaaa
 
tensen sungguh tgk keadaan mcm ni... ni kat luar belum tgk kat dalam lagik...
awal tahun ni biasala bila awal tahun mcm2 benda n perkara yg kita rancangkan utk sepanjang tahun itu..me n hubby nak berbasikal.. 
me punya effort nak turunkan berat yg dah berat nilaa same la jugak dgn hubby.. 
target belikan basikal utk angah n along yelah angah dah tahun4 dah ada byk activiti kat sekolah basikal lama mmg dah tak sepadan dgn dia 
(angah ni tinggi orgnya next year sure lebih tinggi dr ibu) bila nak beli utk angah mesti along nak jugak terpaksalaa beli 2 basikal...

1st day tu i ngan hubby rasmikan basikal derang... hubby bawak basikal along ada gear 7 speed, i bawak basikal dini.. kayuhlaa jauh laa jugak sampai tm selasih.. 
jauh sgtlaa tu konon.. 
jauhlaa dengan basikal takde gear ada bakul kat depan n bonceng kat belakang.. 
semangat beb nak bakar kalori... bila dah balik menung sana menung sini.. hubby kata
'best ek naik basikal camni..' 
i jawab 'mmglaa dari dulu lagi ain nak abg jerr yg tanak belikan..'
 
taktau lerr nak kata apa lagi
dah tak rupa rumah dah! me mmg betul2 tensen tgk keadaan mcm ni.. 

seminggu lepas tu kalau tak salah.. dia sudah bawak balik satu basikal.....
menurutnya... kawannya Awie jual basikal tu.. balik umah dia belek n ajak i cycling lagi..
kali ni i bawak basikal syahmi dia dgn basikal baru dia tulaa..
jauh i tinggal kat belakang...

terkejut katak dengar harga basikal yg dia beli tu.... huhuhuhu suamiku..
( i know him..very2 much) dia mmg betul2 suka akan basikal itu dan kalau dia dah minat.. maknanya dia bersungguh2- i dah mula pelik lain macam jerr ni i ingat nak suka2 cycling jerr keliling taman perumahan udahle.. 
ni mcm lain jerkkk... pastu dia pun bgtau since dia xcident 
dah lama betul dia berehat dr dunia sukan ni.. cuma hari2 mmg baca berita sukan tgk sukan kat astro...
sukan ni mcm dah sebati dgn jiwa dia.. nak main takraw mcm dulu dah tak boleh.. nak berlari or main bola mmg dah tak boleh! 
naik basikal jerlaa yg boleh.. i agreed with him.. biarkanlaa...
masih lagi belajar.... masa daki bukit kayuhan 'off road' dah 2 kali hubby jatuh.. pakai pulak kasut 'clip' apalagi jatuh dengan basikal sekali... takpe permulaan....


melihatkan semangat i yg hari2 berkayuh dia belikan i pulak basikal yg sama brand (mereda) dgn dia complete set... hahaha siap ngan topi aduhaiii..... i bawak atas jalan raya biasa ajerr.. tak berani nak kayuh masuk dlm kebun kelapa sawit naik bukit mcm2.... badan tgh berat.. huhuhuhu tak confident....terkial2 bawak masa mula2 oleh kerana basikal saya baru makan harganya pon baru lebih mahal dr basikal dia... 
i punya yang warna putih hubby kaler gelap tu

1st day berkayuh dgn basikal baru hubby buka cerita lama.. 
i'm speechless... i dulu dapat 1st basikal masa umur 10thn basikal chopper kot.....yang baru ayah belikan.. masa tu masih tak pandai naik basikal..same dgn hubby dia pon ada basikal chopper jugak..tp dia kutip kat tempat sampah body jerr pastu dapat tayar.. beli sikit2 atlast terbentukla sebuah basikal utknya.. hasil buat sendiri.. dia cat dgn warna kuning...kami bukanlah dr keluarga yg senang so sekarang bila dia dapat belikan wife dia basikal n utk dia sekali dia rasa kepuasan dalam dirinya... 

ni gambar lama yang di beri oleh Fazlina through FB betul2 tak sangka dia masih simpan gambar ni... me dgn my 1st basikal yg dibelikan oleh ayah...


kepada yg mmg dah teror dan mmg dah biasa dgn basikal mesti tau ttg basikal...... kami ni baru belajar rasanya harga yg kami beli ni dah mahal sgt dah.. tp rupa2nya ada yg lebih mahal mcm2 lagilaa yg kena upgrade... kos tinggi rupa2nya nak berbasikal ni..