nuffy

Tuesday, April 19, 2011

Chocolate Moist Cake


Tayang gambar cake lagik.. kalini order datangnya dari Ezan,,, dah lama sebenarnya dia order cake ni akan tetapi kesibukan menjadikan aku terlupa.. marah kawan tuh... susahlaa beb dia sekarang kat kemaman so.. nak pickup tuh adakalanya masalah masa.. aku pon busy gak dengan kelas jahit lagik kelas mengaji lagik, anak2 lagik hmmm...


Ezan cake memang nilaa favorite cake dierr...


slice cake... hmmmmm mau ka...?!!!!!



250gram buttercup
10 auns tepung cake - diayak dengan baking powder
8 auns castor sugar
1ts baking powder
6bj telur gred yg besar
1 cup koko powder
1 cup hot water
1ts vanilla

cara2nya

bancuhkan koko dgn air panas hingga betul2 larut biarkan sehingga sejuk..  dalam bekas lain putarkan putih telur hingga jadi buih sabun... biarkan n sementara tu dalam bekas lain putarkan butter hingga kembang add castor sugar kembang, add esen vanilla n masukkan sebiji demi sebiji kuning telur putar kelajuan high hingga betul2 kembang, bila dah kembang masukkan tepung berselang seli dengan koko (pastikan koko dah suam atau sejuk) dan putih telur.. lakukan manually sehingga habis... pastu bakar pada suhu 180 (panaskan oven dulu ek) kepanasan atas dan bawah selama 45 minit atau 1 jam..

3 comments:

ady said...

as-salam
sedapnye..terliur gk tgk nie..moist lagi adoiii...

Ayu said...

Assalam,
waduhh!!!!rasa nak pengsan tengok kek coklat ni dengan lelehan coklat ganche nya tu..kecurnya rasa macam nak makan keklah pulak..

aeinio said...

ady.. cubalaa wat..
ayu.. jgnlaa pengsan masaklaa lagik yg best2 :) tak jumpa2 lagik susu nak wat dulce leceh leceh tuh hahahaha