Saturday, May 14, 2011

Ayam Ketumbar Hijau


Salam yang ni adalah lauk semalam... memandangkan takleh nak on blog hmmm mula2 ternampak resepi ni kat rumah MAS ~duniaku dan kali keduanya kat Kak Yati http://yatiememories.blogspot


mintak izin copy resepi ini tapi macam biasalaa adajerr perubahan oleh aeinio di dapurku heheh versi derhaka tapi memang sedap dan ada kelainan dalam lauk pauk seharian.. thnx blogger memasak semua.... tak kering idea nak memasak setiap hari....
nampak hijau sebenarnya entah kenapa bila dah edit gambar jadi cam kuning2 hehehe mak tengah belajar lagik...
jom layannnn terimakasih sekali lagi kepada peyumbang resepi...

bahan2nya
  • 3/4 ekor ayam ~ dipotong ~ saya guna 4 keping dada ayam
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1/2 sudu kecil lada sulah
  • 5 biji bawang merah *
  • 3 ulas bawang putih *
  • 1/2 in halia *
  • 3 biji cili hijau *- saya letak 10 biji
  • 5 - 7 bj cili padi hijau *- saya letak 4 biji sbb taknak berapa pedas
  • 1 pokok daun sup * ~ takde saya tukar 1 helai daun limau purut(* diblend)
  • 1/2 sudu besar serbuk ketumbar
  • 1/2 sudu kecil serbuk jintan manis
  • 1/2 sudu kecil serbuk jintan putih
  • 1/2 cawan air
  • garam
  • gula
  • 1 biji limau nipis
  • secekak kacang buncis ~ dipotong- saya guna brokoli tu jerr yg ada dlm peti
  • 1 biji cili ~ dihiris serong ~ tak letak
  • sedikit hirisan daun sup ~ takletak
  • minyak
Cara memasak :

  1. Panaskan minyak dan goreng ayam yang diperap dengan garam dan serbuk kunyit hingga masak.Toskan.
  2. Tinggalkan 5 sudu minyak dan masukkan bahan2 yang diblend.
  3. Tumis hingga garing dan masukkan serbuk ketumbar, serbuk jintan manis dan serbuk jintan putih.
  4. Tumis hingga wangi dan masukkan 1/2 cawan air.
  5. Biarkan hingga pecah minyak dan masukkan garam, gula dan ayam yg digoreng tadi.
  6. Gaul hingga sebati dan masukkan perahan limau nipis, kacang buncis dan cili yg dipotong serong.
  7. Goreng seketika dan padamkan api.
  8. Hidangkan dlm pinggan dan taburkan hirisan daun sup.

No comments: