nuffy

Thursday, June 30, 2011

Bila minda terikat.. minda jadi malap dan senyap..., ke sangapppp!!??

wahh hot memang hot tengah2 hot baik bebel nama jerr jual product minda tapi sangapppp sapa yang sudi baca sila laaaaa tak sudi close jer ek...
sebenarnya aku suka bila orang melayu berniaga tak kiralah kecil2an mahupon besar2an.. tapi selalunya melayu ni bila dah up sket mulalaa gelabah kalut mcm tak cukup tanah.. langsung tak profesional.. bengang woo selalu sgt jumpa orang melayu yang camtu kdg2 naik letih... meluat jangan cakaplaa...
pagi2 tadi aku dah tak pasal2 menyindir seseorang.. melayu gak laa.. apesal aku hangennn adalah sebabnya...
sabtu lepas hubby dah bank in duit utk order barang memang kami dah pernah deal beberapa kali, takjub dan suka bila ada anak melayu yang amat gigih berniaga kalau kita call sampai susah nak potong cakap dierr punyalaa byk cerita (or memang jenis kuat sembang).. naik letih dengar dia cakap bla bla bla tak habis2 sampai panas telinga.. 

selang 2 thn bisnes dah berkembang maju dah tak cukup tanah ko!! mentang2lah aku order sket nampak no aku dia tak angkat call pon sibuk bercerita ada banyak hpon dia nak kena jawab takde masa nak baca or balas msg... selalu sgat bila kita kol dia asik cakap dia sibuk makan pon tak sempat, apa pon tak sempat ada 3 famili tengah tunggu nak kena discuss mcm2 kamonlaa ko bisnes memanglaa camtu dan paling utama ko yang pilih jalan hidup ko.. 'INILAH KENYATAAN HIDUP ENGKO'

OK.. balik pada cerita asal.... kita call nak order barang dia bebel benda yg nothing amat sibuks... kita bank in duit... dia senyap hantar sms tak berbalas, kol bebel lagik dia sibuk gilerrr, sibuk gilerr ko!!!! dengan sedap dia berkata2 "saya takde masa nak baca msg2" ko tak geram kerr...????  from hari sabtu duit dah bank in until hari khamis takde kabar berita ko dah hantar ke?, belum ker?, kol punya kol dia tak jawab... then aku amik action laa... aku kol guna line lain lak tgk dia nak entertaint tak...
jeng jeng meh kita baca citer nih...

aku : hello en leman.. saya puan aeini...
leman : ya puan apa tadi (huh tak berapa dengar beb sbb sibukssss sgtttt)
aku : puan aeini saya nak tanya.. asben saya dah bank in duit since sabtu lepas tapi sampai harini barang tak sampai2
leman : sabtu lepas... eh tak sepatutnya jadi camtu u dari mana?
aku : kerteh

leman : sapa nama husband u?
aku : (sebut nama laa kan hehehe dia dah terkedu)

leman : look saya ni sibuk sangat
aku: yerlah kalau sibuk pon hari ni dah khamis dah mana barang tu apa statusnya.. saya nak taulaa u dah terima ke belum...? msg pon u tak jawab..
leman: saya sibuk semua tu staff saya yg buat saya tak handle lagi benda2 tu dengar ya saya ada 3 buah henpon yg saya kena jawab.. hepon saya, saya serahkan kat staff saya utk cek semua order, u dengar saya cakap... (masa ni aku mmg byk potong cakap dia sbb aku just nak taw ttg barang yg dah di order tu yg lain2 aku tanak tau)
aku : yerlah cemana barang saya tu saya tanak tau tu semua..
leman : saya sibuk baju pun saya tak pakai ni
aku : eh saya pedulik happaaa awak pakai baju ke tak pakai baju... yang saya nak tahu sekarang status barang tuh?
leman : saya sibuk, bayk sgt hal nak jawab hpon ada 3 line kat saya ni mana saya nak ingat semua.. this is my personal number...
aku : who cares.. saya tanak tau u sibuk cemana pon saya nak barang saya... pada saper saya harus contact utk dapatkan keterangan lanjut..
leman : semua dah ada dlm website .. nak order2 jgn guna line personal saya..
aku: sebelum2 ni deal with this line your personal number takde masalah pon... u patutnya allert sapa yg deal with your personal number mestilah customer yang dah lama deal dgn u... ni dah boleh report polis dah ni... u ingat semua org ada internet ker..? manjang nak tgk website u jerr nak g bankin duit pon nak hadap gak website u cuba pk...
(aku betul2 dah hangen ko manjang citer ko sibuk.. jerr habih tu ko hengat aku rajin laa nak kol ko nak hangen2 camnih kan... tak pro langsung kaluttt jer lebih pastu byk cakap benda2 tak patut.. aku kesah ke ko tak sempat pakai baju, tak sempat makan, tak sempat mandi, cari bas kat bastand sibuklerrr sesangat kan)
leman: oklah look saya minta maaf u amik no ni.. bla bla bla
aku: mcm nilah kan yang frustnya dengan org melayu
leman: u tak payahlah nak argue mcm tu.. (bila dia dah minta maaf tu aku cam oklaa sket kan sebenarnya aku takde niat pon nak sindir dia camtu but kalau dia nak amik benda ni satu iktibar oklaa lesson learn utk dia supaya dia lebih alert lagi.. straight to the point... tak payah nak citer ko sibuk semua pon tak sempat org tanak tau semua tu..., dan dia jugak kena ingat bukan semua org tau ttg produk dia through website ada yg tau dari kawan - mulut ke mulut atau dari tempat lain) 
"tolonglaa profesional sket..."
kesudahannya bila aku kol no yg dia bg (no staff dia) baru semalam dia bg hpon dia utk di cek oleh staff dia.. c...... apa dah jadi dari hari sabtu,  hari rabu baru cek khamis malam baru hantar... apa kes!!!.. benda ni tak jadi isu kalau dia 4ward msg tu kat staff dia awal2 lagik... kan takde masalah pon...
buang karenn betul!!!

1 comment:

Puan Comei said...

fffuhhhhhhhh. hakak baca senapeh je entry ni. semputttttttt