nuffy

Wednesday, July 20, 2011

Sambal Udang Potai



Aku masak ni minggu lepas dah barulaa ada masa nak tayang dalam blog ni haaa... sebetulnya masa parking keta kat pasar tani dah ternampak petai matanyerr boleh tahan buntang hehehe tapi aku tak beli ponnn sbb taktau lagik nak masak apa.. bila round kat tempat jual ikan aku dah jadi pening wehhh ramainyaa la orang...dok selit2 nampak udang, ikan tenggiri dan ayam yg dekat2 jerr ngan aku aku bantai beli benda2 tuh jerr senang kawtim... pastu belah... carik sayur sket jajan budak2 then balik masa dah sampai kat parking eh2 aku nampak petai lagik cam panggil2 lak kan... eh eh aku beli... kat rumah ni petai memang jaranglaa setahun sekali kot tupon masak ala2 sambal camnilaa main makan camtu jerr memang taklerr... dalam keta apalagi udang n petai dah ada sambal petai + udanglaaa.... jommm layannn


sila abaikan kesepahan kat belakang gambar sambal tu ekkk....

resepi ni ulang tayang gaklaaa... 

bahan2nya

1kg udang - buang kulit tinggalkan ekor
4 papan petai (kerat 2 dan ambil isinya sahaja)
20 tangkai cili kering (buang biji rendam air panas)
1 biji bawang besar - dihiris
4 biji bawang merah kecil
sedikit belacan
air asam jawa
garam & gula
minyak masak

cara2nya

kisarkan cili kering bersama2 dengan bawang merah dan belacan hingga halus, tumiskan dalam minyak panas hingga cili masak dan garing (pecah minyak) kacau2 selalu, masukkan gula dan garam, slowkan api. masukkan  pes asam jawa atau air asam jawa (jgn byk air sbb udang keluarkan air) kacau sebentar bila dah merenih masukkan udang bersama2 dengan petai sekali.., kacau rata biarkan mendidih dan udang masak (bila udang dah bergulung kepala dan ekor dah bertemu bermakna udang dah masak) boleh matikan api dan hidangkan... 

6 comments:

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Aeini...
sambal udang petai Aeini menggoda suruh mama dtg terus ke dini..hehhee sedap beb mkn tak hingat dunia :P

aeinio said...

sambal udang petai ni ada dlm group yg tersendiri... mmg tergoda... sesiapa yg suka pedas2 tu... hehehe

Oh Oeya said...

tuuu diaaa.. mengundang lapar posing nyerrr..

ady said...

as-salam
menggoda betul sambal udang petai tu..kalau mkn blh bertambah nasi ni..

aeinio said...

oya n ady.. memang sedap.. tapi paham2 lerr bila masuk toilet hahahaha

DanieL AdiE said...

aduh...sedapnye...