nuffy

Wednesday, August 8, 2012

Menu berbuka tadi...


dah dua hari berturut - turut berbuka dengan Yee Mee ni ala - ala sizzling mee tapi goreng suka - suka ati sendiri.. sebenarnya takda resepi khusus.. tapi layan ajelah... yang simple - simple pun boleh berselera jugak betul tak..?

bahan2nya

3 keping Yee Mee
1 sudu besar pes cili
3 ulas bawang merah*
1 ulas bawang putih *
* tumbuk lumat atau cincang dadu
sos tiram
kicap mee
garam
minyak masak
sotong, udang, fish cake dan fish ball
sedikit sayur bayam
hirisan cili merah
air secukupnya

cara2nya
tumis bahan yang ditumbuk, hingga naik aroma masukkan sos tiram dan kicap mee serta air biarkan mendidih, masukkan pula garam dan segala seafood (udang, sotong, fish ball dan fish cake), biarkan hingga sotong dan udang masak masukkan yee mee dan sayur bayam serta hirisan cili merah kacau rata.., rasa dan bila yee mee dah lembut boleh matikan api dan hidangkan.


ni lauk peberet aku..., peria katak goreng kunyit kalau garing lagi sedap.. makan dengan nasi panas2 tapi arini dok berbuka mee aje tadi nasi tak berusik pon... inilah lauk tadi... bersama dengan..... 


ikan kerisi goreng..., yang tak ada dalam gambar sambal belacan dan kari kepala ikan semalam huhuhu...


ikan ni pun tak berusik ni tak taulah sahur nanti jadi apa pulak... syukur alhamdulillah rezeki hari ini...

1 comment:

Outbound di malang said...

Nice blog :)
salam kenal sobat :)
di tunggu kunjungan balik.nya ya !terimakasih ...