Monday, August 13, 2012

Sotong Kicap Pedas



dah hujung - hujung puasa ni masak pon makin nak senang n nak cepat aje.. ni masak campak - campak..

kalau nak try mehlerr sesuai buat sahur atau berbuka..


bahan2nya
1kg sotong - disiang dan dibersihkan
2 ulas bawang putih - cincang
1cm halia - cincang
2 biji cili padi - hiris nipis
1 batang serai - di titik
1 sudu besar jus lemon
kicap pekat
beberapa helai daun limau purut.
minyak masak
garam jika perlu.

cara2nya
tumiskan bawang putih, cili dan halia hingga naik aroma masukkan serai dan daun limau purut kacau sekejap masukkan kicap, renehkan sebentar masukkan sotong biarkan sotong hingga masak kalau perlu masukkan garam atau tambahkan kicap.

2 comments:

Amie said...

Mmmmm... mesti harum aromanya ni... ada serai, ada daun limau purut lagi...

aeinio said...

x pedas lauk budak2 suka lah diaorang..;)