Advert

nuffy

Tuesday, April 17, 2012

Colmar Bukit Tinggi ~last part~

hmmm... layan gambor jerlerr.. takde apa nak citer dah... semua pon dah sedia maklum tempat ni superb view.. memang agak terkilan sebenarnya sebab perjalanan yang seolah tiada perancangan awal sampai jerr pon dah agak petang hujan selebat2nya.. huhuhu 






















 posing depan colmar entrance


 masa kita datang black swan nih show off... muka gong!



white swan pon ader, muka lepas geget tangan org tu.. bahayo...




view dari atas jambatan..




kita semua ke botanical garden tgk orkid besar2 dan mcm2 pokok lain, hubby lak tak amik laa gambar orkid yg cantek2 tuh..




letih jalan.. kononnnya nak ke japanese tea house nak pakai kimono, tapi hajat tak sampai... sebab dah petang bas terakhir jam 6 kami bergegas ke bus stop kang kena tinggal haru kena jalan kaki sampai ke colmar...




japanese tea restaurant...




 masa nak naik bukit ternampak ular... dalam gambar ni cuba tengok betul2 nampak ekor dia jerr... takot!!



balik... huhuhu frust taw... tak sempat ke kuala gandah n rabbit farm yang lebih dekat pon tak g..., dok jeling2 somi next time g lagi... tau!! tak puas hati ni... pas ni kena plan.. kena booking hotel, bla bla bla huishhh teringat2 malam jumaat kat janda baik tuh... huhuhuhu kihkihkihkihkih




di bus stop jaga tu dah pesan 'bas last pukul 6 bang!'  kita sampai kat situ lebih kkurang 5 suku... dan kami balik dengan pekerja2 dia sekali... kahkahkahkah




makan kat hentian petronas lebuh raya pantai timur.. x pernah g kat sini... semua bangla ngan nepal... kembang tekak... huishhh duduk mesia tapi dah macam duduk kat tempat orang dah rata2 muka asing yang bersepah2 kat malaysia nih... nak makan pon cam ragu2 jerr... 

TA.. TA..





part 2 (kerteh-kuantan-janda baik - bukit tinggi)


ini snek kami dalam kereta... junkfood pon adoooo.....


bilik kami dah tengah malam tu.. legaaa nampak katil dan bantal...


subuh tu baru pasan sejadah takde... alkisah.. bangsa asing yang menginap kat sini buat sejadah tu sebagai alas kaki kuar dari bilik air, sungguh kureng ajarkan.. sbb tulaa depa x letak sejadah dalam bilik... sepatutnya masa bagi kunci sertakanlah sekali sejadah tu... aparaaa... subuh waktu singkat takde masa nak call housekeeping.. bantai dgn tuala jerlaa..


gambar tv.. pon sakit ati... gambar teruk atlast call gak laa komplen... tp masalah tu x selesai gak...


pemandangan di kala selepas subuh...


xtvt mandi manda bermula... 


2 jam gaklerrrr








aku duduk jerr jalan2 snap gambo... kalau aku yg masuk confirm kolam tu kering semua air melimpah keluar.. hehehe lagipon tertinggal bikini..... 

From Janda Baik ke Colmar France... hehehe Bukit Tinggi daaa (part 1)

Assalammualaikum dan apa khabar.. lama betul tak jenguk2 blog ni dah bersawang dah... memang tahun ni agak mencabar sket.. busyyy sesangat... insyaAllah by next year semuanya kembali normal insyaAllah..
sebetulnya perjalanan kami kalini unplanned, memang nak pergi ke bukit tinggi tu.. tapi cam 50 - 50, kami just pack barang utk tido sehari x kesahlah kat mana2 tanpa booking mana2 hotel pon... sebetulnya hubby cari barang kat kuantan, dan aku nak shopping cam best jerrkan bunyiknyerr.. shopping mmglaa best, bila rm dah terbang balik rumah termenung sana sini...


selepas barang yang dicari jumpa kami redah ke janda baik dari kuantan sekitar jam 6ptg, aku ckp ngan hubby 'kita tido kuantan jerlaa ataupon balik kerteh balik,..' anak2 muka dah frust, bukannya apa aku risau cik abg tu penat.. jalan sana sini... sampai di janda baik dah lewat malam.. serius aku hanya tau alkisah tempat "janda baik" ni ketika baca blog uncle seekers kisah dia dengan bekas permaisuri agung tuh... seramkan... dahlaa malam jumaat lak tuh! amik kau...


kononnnya nak menginap di saufiville.. nilaa jalan eh.., sorilaa gambau gegau, jalan teruk belah kiri anak sungai, kanan bukit n kaki bukit, jalan sempit makin lama makin kecik gelap dan kelam jeng jeng jeng.. aku temankan hubby dok perati jalan yg banyak jerawat eh... berlubang2 tapi kedua kami senyap... tak sebut langsung ttg malam jumaat tuh! tanaklaaa terjumpa haper2.. anak2 lena tido kat belakang...., akhirnya sampailaa kat saufiville tu.. "malam2 kami tak terima visitor" hubby kata seram gak muka org tuh dgn rambut panjang gigi tak cukup.. hahahahaa..,  waduh2 banyak banglo2 jer per night rm400 lebih. dahlaa sampai kat tempat tu naik bukit yg tinggi dengan keadaan jalan camni ... kena turun baliklaa... aku kannn kalau dah malam2 camni, benda tak adventure pon jadi adventure gak... rasa nak marah jerr kat teman sebilik neh... pesallahhh tak plan betul2 satu hapah no tel hotel tak tau main redah aci golek jerr nihhhh...

semasa pencarian tempat menginap memang adalaa juma challet, tapi hubby takmo tido challet dia lebih selesa tido hotel, aku ni risaukan malam yang makin larut, kat sini ada banyak private house, pagar pon tinggi2 wo...


finaly kami sampai at Cherengin Hills Convention & Spa Resort, tepat 12 mlm... legaaa..rate rm250 plus...


sampai jerr budak2 dah nampak pool.... melonjak nak mandi, tapi kami suh tido eh.. esok baru leh mandi pool... alhamdulillah dapatlah charge energy lena hingga ke subuh esoknya... ok.. nanti sambung part 2 pulak ek...

Gulai Ros Terung Bulat


gulai terung, ramai yang sedia maklum terung ni hangennn... tapi aku suka.. hiks... tapi taklah selalu memasaknya.. kebiasaannya terung ni akan aku campurkan dalam kuah asam pedas atau kari ikan.. tapi kali ini telah digulaikan...dok jogging dengan kawan cerita resepi... so inilaaaa dia antara resepi yang aku teringin nak cuba... kalau ada tenggiri goreng atau ikan masin goreng dengan sambal belacan pon dah ngammm


bahan2nya
4 biji terung bulat - belah 4
garam n gula
4 sudu besar rempah gulai cap bunga ros*
4 sudu besar rempah kari babas*
2 sudu pes cili (cili kering kisar)
*dicampurkan dengan 1/2 cawan air
1 kotak santan
1/2 cawan air asam jawa

bahan tumbuk
3 ulas bawang putih
6 biji bawang merah
sedikit ikan bilis
sedikit halia

cara2nya
tumiskan bahan tumbuk hingga naik aroma, masukkan pula rempah kacau hingga terbit minyak, masukkan santan, dan air asam jawa serta terung, biarkan mendidih dan terung lembut, perasakan dengan garam gula, jika kuah terlalu pekat boleh ditambahkan air.