Belum pernah dalam hidup aku masak asam pedas ayam.. heheh ni try jugak hubby kata not bad sama jerr macam masak asam pedas yg lain cuma yang ni lebih pekat kuahnya sbb ayamkan, jom layan resepi...
bahan2nya
setengah ekor ayam - di potong basuh bersih dan toskan
1 biji tomato - belah 4
2 tangkai bunga kantan - belah 2
minyak masak
garam n gula
1 keping asam keping
air secukupnya
bahan untuk di blend
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
sedikit halia
sedikit kunyit hidup
sedikit lengkuas
sedikit belacan bakar
lada kering (ikut kepedasan yang di ingini)
bahan tumisan
1 batang serai - diketuk
1 ulas hirisan bawang merah
1 ulas hirisan bawang putih
cara2nya
panaskan minyak dalam periuk tumiskan bahan tumisan hingga naik bau dan terus masukkan bahan kisar masak hingga pecah minyak, masukkan ayam kacau sekejap dan masukkan air terus perasakan dengan garam n gula bila dah mendidih masukkan asam keping kecilkan api masukkan juga bunga kantan dan tomato renehkan dalam 15 minit dan bolehlaa dihidangkan...
No comments:
Post a Comment