Ikan masak percik ni sebenarnya resepi ayahku... biasalahkan dalam hidup ni mesti kita ingat akan masakan seseorang.. selalunya ayah akan masak resepi ni kalau dia terjumpa ikan cermin atau kat Terengganu nama ikan tu di gelar 'ebeg' (air bag) taktaulerr aku ejaannya betul ke tak hihihihi.... bila dah merantau ni macam2 nama lorr... contoh paling senang pisang laa kalau kat belah selatan kita panggil pisang "restali" di terengganu ni di gelarkannya "kelat keling"... macam2lahkan.. bila kenangkan peribahasa lama 'masuk kandang kambing mengembek, masuk kandang lembu menguak' ada pro n kontra laa jugak hehehe.. kalau difikirkan semula memanglah sepatutnya kita ikut budaya sebebuah tempat tu asalkan tidak membatasi agama, tapi bila dok 'sebut benda' ni sampai bila2 pon camnilaa tak berubah dan tak standard, sampai bila2 bahasa kita tak sama dan tak serupa betul tak..??
ok berbalik pada tajuk asal hehehe...., rupa masakan ni more to lemak cili padi n9 yerlahh ala negeri sembilan gak laa masakan percik ni tapi dah sedikit aku olah demi perubahan rasa dan kelainan dalam menu seharian... jom kita layannn...
bahan2nya
1 ekor Ikan Talapia Hitam - lumur garam & kunyit dan goreng hingga masak
minyak masak
garam & gula
asam keping
1 helai daun kunyit
1 cawan santan pekat
1 cawan air / santan cair
1 sudu teh halba
bahan kisar
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 helai daun limau purut
setengah inci kunyit hidup
segengam cili padi
cara2nya
panaskan minyak dan tumis bahan kisar bersama2 halba hingga pecah minyak dan wangi, masukkan air kacau lagi hingga mendidih masukkan asam keping dan bahan perasa (garam & gula) masukkan juga daun kunyit yang telah disimpul serta santan pekat masakkan hingga kuah pekat tuangkan atas ikan yang telah digoreng tadi...
No comments:
Post a Comment