Kari Kepala Ikan.. apa nama ikan ni pon aku dah lupa... betul2 punya lupaaa yerlahh gelaran orang sini lain beno bunyinya dengan belah2 selatan nuuu seingat aku..... beli kat pantai kerteh... dah tengahhari gaklaa balik dari gym..., musim2 panas camni banyak ikan - ikan baru naik masa2 tengahhari nelayan baru balik, terkial2 jugaklaa penjual tu siang ikan ni sbb kulitnya agak keras... tak kisahlaakan guna laa apa2 jenis ikan pon takde masalah dan kebiasaannya kepala ikan merah amatlah sinonim dengan masak kari nih...
Jom layan resepi...
bahan2nya
1 keping kepala ikan
garam & gula
minyak masak
bawang goreng
susu cair
setengah cawan rempah kari ikan babas yang jenis pedas
air asam jawa
tomato / bendi
bahan yang di kisar
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
sedikit halia
2 tangkai cili merah
bahan tumis
setengah sudu teh halba
1 sudu teh biji sawi
2 biji buah pelaga
setengah biji bawang besar hiris
4 tangkai daun kari
1 batang serai - di ketuk
cara2nya
kebiasaannya bila masak kari kepala ikan masak dalam kuali lorr.. cepat sket masaknya... panaskan minyak sementara itu bancuh rempah kari dengan air hingga sebati tumiskan bahan tumis bermula dengan halba, buah pelaga, serai, biji sawi dan daun kari, bila dah meletup2 terus masukkan bawang besar kacau hingga bawang layu terus masukkan juga bahan kisar masak hingga pecah minyak. bila dah naik aroma masukkan rempah kari kacau rata tambahkan satu sudu besar bawang goreng.
masukkan sedikit air asam jawa kacau sebati, masukkan juga susu cair (mengikut kepekatan kuah yang diingini) tambahkan bahan perasa, biarkan mendidih barulah masukkan ikan kecilkan api dan tutup kuali biarkan hingga ikan masak, bila ikan dah masak masukkan kacang bendi dan tomato (jika suka) biarkan 2 minit dan boleh matikan api.
No comments:
Post a Comment