hehehe aku kalo bab kuih2 kukus ni lehlaa buat tapi bila bab potong hancurlaaaa takblehblaaahhh masa sesibuk amik gambar hubby dok tolong pegang piring dapatlaa amik gambar cam kat atas tuh!
dah siap amik gambar dia tanya "dah boleh makan dah ni..?" sabor jerlaaa kan!! sah2 vini nak snap gambor dulu baru leh makan dok menyindir ler tuh!
kuih serimuka ni antara peberet kat rumah ni, tapi sebab kuih ni agak memuakkan takleh nak makan byk2 so aku jaranglerr membuatnya.. kalau teringin sesangat beli jerr tapi yerlaa bila beli tak sama cam yg tekak nak yer tak?
layan resepi ni ek.. kalini aku buat versi comel khas untuk sekali makan jerr bukan tahan lama pon kuih ni..
bahan2nya
1cawan pulut - direndam, tak rendam pon ok
setengah cawan santan cair
garam
bahan atas
1 atau 2 sudu teh pes pandan (aku guna yg siap ada pewarna hijau)
1 biji telur
4 sudu besar gula pasir
1 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar tepung gandum
1 kotak santan kara
cara2nya
kukus pulut bersama2 dengan santan cair dan garam dalam loyang hingga separuh masak, angkat dan gaulkan dengan 2 atau 3 sudu besar santan kara pekat dan kukus lagi hingga masak.
sementara menunggu pulut masak campurkan semua bahan untuk bahagian atas kacau hingga sebati dan tidak berbentel (kalau tanak guna telur tambahkan lagi sukatan tepung).
angkat pulut dan tekan kemas dalam loyang hingga pulut padat, tuangkan adunan hijau atas pulut (ditapis) dan kukus lagi hingga masak lebih kurang 15~20 minit dengan api sederhana.
No comments:
Post a Comment