Monday, August 8, 2011

Ayam Goreng Cajun berserai ~ iftar 7


yang sebenarnya aku dah lama nak buat ayam goreng bercajun nih tapi asik lupa jerr nak beli rempah cajun tuh.. bila balik rumah dari tmc alahaiii lupa lagik.. semalam barulaa berkesempatan.. tapi akunyerr serai pon sket jerr pehtu perap tak lama.. tapi rasa memang bestlaaa.. nnt akan ku buat lagik... nnt aku share resepi cucur udang lak ek... semalam gak buat...


mintak izin copy n link ek mas... macehhhh..


Ayam Goreng Cajun Berserai
Resepi : HaSue
Sumber : Kak Nor
Bahan :

  • 2-3 ketul peha ayam-Buang lemak dan kulitnya.Potong saiz hidangan,cuci dan toskan
  • 5 ulas bawang merah*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 3cm halia*-bahan2 bertanda * ditumbuk/kisar halus
  • 4 batang serai-boleh letak lebih(biarkan pjg lebih krg 4 inci dari pangkal,tumbuk hampir lumat keseluruhannya dan tambah sedikit air)
  • 1 tbsp serbuk kunyit-boleh guna kunyit hidup yang ditumbuk
  • 1 tbsp serbuk ketumbar
  • 1 tbsp rempah cajun
  • 1 tsp serbuk jintan putih
  • Garam dan perasa(jika suka)
  • Serbuk cili(jika suka pedas)
  • Minyak masak secukupnya untuk menggoreng


Cara memasak :
  1. Gaulkan ayam dengan semua bahan2(termasuk serai dan jusnya sekali) dan perap seketika (atau semalaman dalam peti ais.)
  2. Panaskan minyak terlebih dahulu dan goreng sehingga keemasan.


No comments: