Ini pula lauk berbuka pada hari ke 2 berpuasa... 2011, ikan kembung lemak cili padi baki ikan tu wat goreng berserta dengan ulam ulaman... kuih muih kebanyakannya memang beli kat bazaar... cik hubby memang suka bebenor g bazaarr apa nak watt...
4 ekor ikan kembung (siang basuh bersih dan kerat dua)
sedikit pucuk ubi di rebus dgn sedikit garam basuh n toskan
segenggam cili padi kampung
1 inci kunyit hidup
(kunyit dan cili padi tumbuk lumat)
1 cawan santan pekat
1/2 cawan santan cair / air
asam keping n garam
cara2nya
masukkan semua bahan kecuali pucuk ubi gunakan api sederhana dan kacau kuah hingga mendidih, (kena jaga betul2 kalau tidak nnt kuah bergentel dan tak cantik) bila ikan masak selepas mendidih masukkan pucuk ubi yang telah direbus tadi kacau lagi angaran 2 minit dan bolehla matikan api.
3 comments:
Assalamualaikum Aeini, salam kenal...
memang sedap sungguh kalau ikan kembung masak lemak cili api...
yeahhhhhh~ tq kak ain share resipi resipi ni.sonang nana takyah pk banyak banyak pasni.hehe~ ^_^
amie... wsalam... salam kenal juwerrr maafla lambat balas msg maklumlaa bzz.. nnt ada masa kita jengah2 blog yeahh...
nana... akaknyer pc ni wat hal lerr dia pon poser gak kot... huhuhu gambo2 semua dlm pc nih tulerrr...
Post a Comment