Ayam masak kicap..
Bukan sebarangan ayam masak kicap ni.. walaupun hitam.. ianya mmg special.. sebab i dapat recipe ni from kawan lama since sekolah rendah lagi.. lepas jerr amik SRP lama lost contact alih2 terjumpa kat kedai makan di kawasan perumahan yg sama.. this is recipe from her mom..... special jawa style.. i love it...Rindu sangat nak makan ayam masak kicap style jawa yg selalunya ada dalam nasi ambeng! here the recipe.
1 ekor ayam (dibersihkan basuh perap dgn garam, kunyit dan goreng)
A
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
sedikit kunyit (agak2 lerr ye)
sedikit halia
ketumbar
jintan manis
jintan putih
*kesemua bahan A ni di tumbuk lumat
minyak utk menumis
buah pelaga, bunga lawang, kulit kayu manis n bunga cengkih (4sekawan chef wan kata 'abg ghani')
kicap pekat
air asam jawa
ok.. cara2nya..
panaskan minyak tumis 4 sekawan dan masukkan bahan A spt bawang putih n merah, ketumbar,halia, kunyit,jintan manis dan putih hingga naik bau.. pastu masukkan kicap pekat, perasakan rasa kicap ni kadang2 tak perlukan gula or garam terpulang kepada citarasa memasing.. tp i letak sedikit gula sbb kicap tu rasa biasa cuma dia pekat! masukkan ayam yg telah di goreng td dan masukkan air asam jawa. didihkan dlm 10 minit sampai kuah dah agak2 nak pekat... leh padam api n hidangkan..
Hmmm mmg puas hatilaa bila dapat makan... perghhhh..
No comments:
Post a Comment