nuffy

Tuesday, February 9, 2010

my homemade black pepper steak

 
 my black pepper steak..


layan gambar jer dulu ek... nnt i type the recipe.. sudah mengantukk..


dinner masa tu.. along n angah yg siapkan table tu.. konon2 masa derang dok siapkan meja dengar2 jugak "kalau letak lilin ni kat sini padam semua lampu mesti bestni.." angah lak ckp "mengadalah along ni.. ikut dalam tv lah tu..." din... " laparrrr bila ayah nak balik ni.." ica.. gelak2 jer yg lebih...


mari kita share recipe ni....

  • daging lembu dalam 8 keping (i beli kat giant jer yg dah siap slice tu)
  • 3 ulas bawang putih, 7ulas bwg merah, 1 inci halia, serai - ditumbuk
  • kunyit serbuk, rosemarry, basil, thyme, lada sulah >< 1 sudu besar lebihkan rosemarry takpe..
  • garam n gula
  • 2 sudu sos tiram
  • 1 sudu olive oil / butter
caranya...

basuh daging.. tumbuk2kan dgn lesung batu ke.. apa2 jerlaa bg daging tu kemek n lembut, gaulkan semua bahan sapu rata pada daging td.. perapkan 1 hari.. simpan kat frozen...
esoknya.. panaskan oven... panaskan kuali letak sket olive oil masak daging sekeping demi sekeping dlm kuali dalam 3 - 5 minit.. hingga habis.., angkat susun dlm tray.. n bakar dlm oven dgn suhu 180 selama 20/30 minit agak2 tgk sampai masak.. bila dah masak leh hidangkan dgn brown sauce n black pepper sauce tu td.. p/s:cadangan tambahan ikut citarasa anda..

2 comments:

rapheydhillo said...

Ain,
Bestnye beef steak tu..teringin pulak nak buat, tp kena jaga kolesterol le! BTW, sy klu panggang ayam/beef mesti nak letak whole garlic sekali dgn kulit 5-6 ulas.. bila dah masak dia jadi mushy & rasa sgt sedap. My hubby skrg pun suka klu sy buat camtu.

ain said...

mmg.. saya pon tgh diet ni.. garlic. mmg ek.. pernah tgk recipe kak anita serawak dia letak bwag putih dlm daging kambing.. nak cuba jugaklaa lom pernah cuba wat camtu lagi.. tq yerr 4 da sharing..