Monday, April 12, 2010

chocolate moist cake

Ramai betul yang minta recipe..

sorilaa lambat update... recipe ni i dah modified untuk kesenangan diri sendiri... 
asalnya i dapat recipe from kawan lama masa kerja kat samsung dulu... shila namanya... 
masa makan cake yg dibawanya kat tempat kerja.. i rasa tak penah makan cake coklat sedapp sgt masa tu.. 
then... i masuk bilik payroll menyorok suh dia bg recipe.. merengus jugak dia time tu.. 
yerlaaa sibuk gilerr maaa.... kira gaji olang... aku pulakk dok kaco.... but then dia tuliskan recipe yg mmg dah ada dlm kepalanya..
bila balik umah siap aku selongkar brg2 mak nak wat demo.. geleng kepala jer mak aku... yg sedihnya 1st time buat kek ni tak jd.. huhuhu sedih... tp yerlaa dah kata minat n semangat tak henti mencuba hinggalah sampai kawen i mmg rajin wat cake ni sambil sedekah kat jiran2 
majuk2 ngan hubby suh beli gak oven masa baru2 kawen dulu..
everytime buat cake ni teringat kat shila... atlast jumpa dlm FB hehehe dia pon da tau i jual cake hasil recipenya...
i try nak amik gambar tekstur cake tu tp tak berapa clear laa  
n cake ni mmg semulajadinya hitam... ni 1st day bila masuk peti sejuk on second day dia lebih padat macam potong bar coklat..
ok.. lets share the recipe

bahan2nya

  • 250grm buttercup  (suhu bilik)
  • 6 bj telur
  • semangkuk tepung gandum - recipe asal guna tepung cake
  • semangkuk gula castor
  • 1 cawan serbuk koko - pior koko tau jgn mengada2 nak letak nescafe or cofee
  • 1 cawan air suam - boleh tukar kepada susu segar
  • 1/2 sudu teh baking powder
  • 1/2 sudu teh soda bikarbonate
  • 1 sudu teh esen vanilla
note = i dah modified byk perkara sebenarnya recipe asal timbang but i sukat menggunakan mangkuk bekas air tahu .. (mangkuk bekas air tahu tu sangat berharga buat diriku ini) =
mangkuk air taufufaa tau.. yg ada gula putih n merah yg beser ada jual kat pasar2 malam tu.. (size 10)

cara2nya....

masukkan butter putar kembang, gula kastor putar kembang pada kelajuan high ketika ini masukkan sebiji telur putar dlm 1 minit dan masukkan lg sebiji telur ulang proses yg sama sehingga telur habis (recipe asal asingkan putih n kuning.. i maleh nak kotorkan byk bekas) masukkan juga esen vanilla...bila dah kembang putar kelajuan minima n masukkan tepung yg telah diayak bersama2 baking powder n baking soda sedikit demi sedikit berselang seli dgn serbuk koko bila habis masukkan sedikit demi sedikit sehingga secawan air ni habis (air ni boleh diganti dengan susu segar lebih sedap tp sbb i berniaga i guna air jerr). lastly masukkan dalam acuan kalau boleh yg ada lubang di tengah sbb recipe ni dapat cake yg agak besar 1.7kg without icing, ganache or wat ever lorr..
bakar pada suhu 180 kepanasan atas dan bawah selama 45 minit atau 1 jam

tadaaa dah siap meh layan gambar...

ica tengah jilat jari dah habis dah sepotong cake sebelum g sekolah agama din possing baikkk punya...
pasan betul anak bujang sorang ni.. second slice.. hmm bila sebiji cake tu  dah habis.. dia leh kata " cake ibu ni mcm tak berapa sedap laa...." pirahhhhhhhhhhhh... sabo jerlaaa

ok yang ni i type recipe asal cake tu...

250gram buttercup
10 auns tepung cake - diayak dengan baking powder
8 auns castor sugar
1ts baking powder
6bj telur gred yg besar
1 cup koko powder
1 cup hot water
1ts vanilla

cara2nya

bancuhkan koko dgn air panas hingga betul2 larut biarkan sehingga sejuk..  dalam bekas lain putarkan putih telur hingga jadi buih sabun... biarkan n sementara tu dalam bekas lain putarkan butter hingga kembang add castor sugar kembang, add esen vanilla n masukkan sebiji demi sebiji kuning telur putar kelajuan high hingga betul2 kembang, bila dah kembang masukkan tepung berselang seli dengan koko (pastikan koko dah suam atau sejuk) dan putih telur.. lakukan manually sehingga habis... pastu bakar pada suhu 180 (panaskan oven dulu ek) kepanasan atas dan bawah selama 45 minit atau 1 jam..
selamatlah mencuba....

10 comments:

minah_stapler said...

wah best tima kasih sudi share resipi. Harap mangkuk bekas air tahu kita sama saiz... kalau tak nanti tak tahu plak apa jadi nyer.

ain said...

insyaAllah.. cuma jgn padatkan tepung tu... letak asal penuh sahaja (maksud saya jgn hentak2kan bekas yg berisi tepung dlm mangkuk)sama jugak dgn gula...

Ellataris said...

wah terimakaseh Aeini kmok sungguh happy nak mencoba

Aini said...

wah...sangat sedap. Nak buat.. nak buat.. thanks ye kongsi resepi =)

Aini said...

kak pinjm gambar kek ni ye nak tepek kat blog + promote =)

ain said...

tq yerr adik aini..

Ejamaria said...

salam kenal...
nak minta izin amik resepi... anak suke kek coklat ni... nak try la...

ain said...

wsalam.. sila eja.. salam kenal juga..

Nabila Yusof said...

salam..nk tanya ni.. sukatan cawan tu byk mn? sebab kdg2 ada cawan yg kecik n ada yg besa.. please reply.. tima kasih.. :)

aeinio said...

nabila sori ek lambat reply.. untuk sukatan cawan kena guna cawan sukatan untuk cake, bukan cawan biasa, mangkuk jerr akak guna bekas air tahu tu..