nuffy

Wednesday, April 28, 2010

TIPS N 'MENU DIETTT'


Salam Pagi Rabu sekelian....
Hari ni nak share satu benda yg mungkin berguna utk semua.. MENU DIET
Menu ni aku dapat dari seorang teman masa aku kerja kat CUF dulu Sazyla
menurutnya bila dia betul2 ikut menu ni dia dapat turunkan 
berat dalam sekilo selama seminggu
aku dulu ponn.. ada try tp aku takdelaa ikut betol2 hahaha dapat 
turunlaa dalam 0.5 seminggu 
tak lama aku diet badan dah kurus sket.. aku terpregnant...
langsung ko BOBOT balik.. hihihihi
ok dr membebel meh kita tengok apa yg ada...

BREAK FAST
Day 1
  • Black Tea / Coffee (no sugar)
  • 1 Grapefruit
  • 1 slice Toast Bread (wholemeal)
  • 2 tbs Peanut Butter
Day 2
  • Black Tea / Coffee (no sugar)
  • 1 egg (half boiled)
  • 1/2 Banana (medium size)
Day 3
  • Black Tea / Coffee (no sugar)
  • 1 egg (hardboiled)
  • 1 slice Bread (whole meal)
LUNCH
 Day 1
  • 4 oz TUNA Fish (in water)
  • 1 slice Bread
  • 1 ltr plain water
Day 2
  • 4oz Cottage Cheese
  • 5 pcs Ritz Biscuits
  • 1 ltr plain water / black coffee / tea without sugar
Day 3
  • 1 slice Cheddar Cheese
  • 5 pcs Ritz Biscuits
  • 1 small apple
  • 1 litr plain water / 1 cup low fat milk

DINNER
 Day 1
  • 1slice cold meat - leh la ganti dgn 1 ketul ayam sederhana besar
  • 1 cup Long Beans - mangkuk kecik jerr tau
  • 4 oz ice cream vanilla
  • 1 small apple
Day 2
  • 2 chicken sausage
  • 4oz Brocolli (steam / boil)
  • 2oz carrot (steam / boil)
  • 1/2 Banana - medium size, bukan pisang tanduk okeyyyyy..!!!
  • 4oz vanilla ice cream
Day 3
  • 4oz Tuna Fish
  • 4oz Beefroot - ni kalau tak tau amiklaa 2 btg sosej
  • 4oz cauliflower
  • 1 slice Melon
  • 4oz vanilla ice cream
TIPS
  1. In between breakfast, lunch n dinner kena minum air yg banyak...
  2. Kalau pisang emas kan size dia kecikkan lehlaa makan sebiji
  3. menu diett ni cuma ada utk 3 hari jerr hari yg ke4 bolehla merdekakan diri tapi masih kena control makan avoidlaa minyak n manis
  4. hari ke 5 start balik cam day1 kat dalam menu dan continue selagi termampu
  5. jangan paksa diri kalau tak tahan buat setakat yang mampu
  6. Perlu diingatkan TIADA JALAN MUDAH untuk kuruskan badan melainkan displin yg kuat. Kalau badan dah terlampau berat amik masa utk turun so kenalaa mendisplinkan diri..

4 comments:

Fie aka Tea said...

good info. thanks for sharing.

A D I A said...

alamak susahnya nak diet mcm ni. tapi takyah skip meal not so bad la. SIL saya amik jusmate5, skip breakfast and dinner. lunch je makan.

nabilah_2908 said...

hrumm...kena ada disiplin yg tinggu tuk berdiet ni..huhu..

ain said...

fie aka tea, ADIA n nabilah_2908.. meh kita diet.. yg paling penting sebenarnya kena jaga pemakanan... kalau nak kuruskan badan kenalaa struggled.. :)