Advert

nuffy

Wednesday, July 21, 2010

Mee Bandung


salam.. dah lama sebenarnya buat mee bandung ni tp barulaa hari ini berpeluang nak share resipinya... sekarang ni mudah nak buat mee bandung sebenarnya..., dah ada pes segera yg dijual cuma tokok tambah jer lagi nak bagi lebih kaw..

Bahan2nya
1 bungkus mee kuning - dicelur
bawang goreng / daun sup
2 biji cili merah hiris
sayur sawi - di celur
1 paket perencah mee bandung segera (utk 2org)
1 kiub daging
1 batang fish cake - goreng dan ketepikan
10-15 biji bebola ayam
1 cawan daging cincang
4 biji telur
air secukupnya
garam dan gula secukup rasa

bahan2 yg ditumbuk
5 ulas bawang putih
5 biji bawang merah kecil 
sedikit halia
5 tangkai cili kering
sedikit minyak masak utk menumis

cara2nya
tumiskan bahan tumbuk hingga pecah minyak, masukkan daging cincang dan pes mee bandung (brand adabi pon sedap juga) masukkan air dan tutup tudung periuk biarkan daging empuk, bila air mendidih dan daging mula empuk masukkan fish cake, bebola ayam dan kiub daging, perasakan ikut rasa, last sekali masukkan telur biarkan mendidih seketika dan siap utk dihidangkan.






1 comment:

sis shuhada said...

suke sgt dgn mee bandung. tgk gambar... adoyai... telan air liur neh. hehe.