Sunday, August 1, 2010

Cencaru Bakar sumbat belakang..


Menu biasa sesekali nak juga pekena ikan bakar kat gambar yg satu lagi tu sambal kicap, sebagai pencicahnya meh layannn recepi..

bahan2nya
4 ekor ikan cencaru - bersihkan belah belakang
sedikit kelapa parut
2 helai besar daun kunyit
sedikit minyak
bahan kisar halus
1 batang serai
1 biji bawang merah besar
3 biji bawang merah kecil
5 tangkai cili kering - kalau nak pedas boleh tambah cili padi / cili merah
sedikit halia
sedikit kunyit hidup
1 sudu besar udang kering
garam & gula
air asam jawa secukupnya

cara2nya
gaulkan ikan dgn sedikit garam, gaulkan bahan kisar td dengan sedikit kelapa parut dan sumbatkan belakang ikan dengan bahan2 kisar tadi dan balutkan ikan dengan daun kunyit - kalau takde daun kunyit boleh juga guna aluminium foil (sebenarnya resepi ni boleh juga kita gorengkan ikan ni dalam minyak yg penuh, tapi yg ni saya bakar dalam oven). letakkan sedikit minyak dalam dulang pembakar, susun ikan dan bakar hingga masak. (170c kepanasan atas dan bawah >< 10 - 15minit)

untuk sambal kicap pula kisar beberapa biji cili padi, seulas bawang putih, air limau nipis / kasturi dan kicap manis...

No comments: