Saturday, August 21, 2010

Tepung Talam

Kuih Tepung Talam.. ni sebenarnya percubaan pertama rasa ok, cuma cam terkeras sket dan santan atas tu pon nampak keras....


sesekali pekena kuih2 camni ok gak nak2 pulak bulan puasa cam ni... tapikan bulan puasa tahun ni aku asik goreng cucur jer tau, cucur bilis laa.... cucur ikan lerr... cucur udang tapi mmg entah naperlaa takde mood betul nak snap photo maybe sebab puasa kot... dah dok dapo tu bila tiba time menghidang jadi malas tambahan pulak atas meja penuh dari hari biasa, hubby cam biasa pengunjung setia bazaarr ramadhan... kalau aku buat kuih pun dia beli jugak, kalau dia beli aku buat jugak.... hehehehe...... cemana tu....!!! sib baik aku cam malas sket sebab dia dah beli lebih baik beralah tak payah buat...

bahan2nya

bahan atas

1 paket santan segera atau pati santan dalam 1/2 cawan
1/2 cawan tepung gandum
secubit garam
air secukupnya
gaul rata semua bahan dan tapis jangan terlalu pekat dan jangan terlalu cair

bahan bawah  

2 keping gula nisan (gula melaka / gula merah)
2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung beras
1 cawan gula pasir (boleh kurangkan sbb saya guna nisang terengganu rasanya kurang manis)
air secukupnya
1 atau 2 helai daun pandan
gaul rata semua bahan dan tapis jangan terlalu pekat dan jangan terlalu cair

cara2nya

gunakan loyang bulat ukuran 9inci, letakkan daun pandan dalam kukusan (bukan dalam loyang) kukus bahagian bawah selama 1 atau 2 minit sehingga bahagian atas keras sedikit,  (macam buat kuih lapis) kemudian masukkan bahagian atas dan kukus hingga masak lebih kurang 20 - 30 minit.

2 comments:

Black_roses92 said...

tak apa..percubaan pertama baru. nanti dah kedua ketiga, xpert la.. ;D kita pun blaja masak lagi nih..*wat segan je anak dara tak reti masak..hehe*

aeinio said...

samalaa akak dulu pon tak tau masak jugak.. tau makan jeww..