Alhamdulillah ada lagi resepi yang boleh dikongsikan bersama... ehem2 ni lauk kegemaran suami tapi sangatlah jarang memasaknya.. maklumlaaa dah umur2 camni banyak benda yang kena jaga sesekali oklaaa... biasanya lemak telur itik dengan belimbing buluh tapi kali ni saya masak guna jeruk buah melaka... comel2 jerr rupanya...
kalau dah namanya lemak cili padi kenalahh ada sambal belacan tak ponnn ikan masin tak sedar makan bertambah.. sendiri mau ingat lorr...
bahan2nya
4 biji telur itik
*10 biji cili padi (kalau nak pedas tambah lagi)
*1/2 inci kunyit hidup
*1 sudu ikan bilis
*2 ulas bawang merah
semua bahan bertanda * hendaklah ditumbuk atau kisar halus
santan pekat (yang ni agak2 sendiri lah yerr nak kuah banyak mana)
daun kunyit - di mayang halus
garam
asam keping / belimbing buluh - saya guna jeruk buah melaka
cara2nya
kebiasaannya saya masak lemak telur dalam kuali, senang ketika nak pecahkan telur nanti... renehkan dulu bahan kisar dengan sedikit air kemudian masukkan santan pekat campurkan dengan sedikit air kalau santan terlalu pekat.. kacau selalu supaya santan tidak bergentel.. perasakan dengan garam bila dah mula mendidih, kuah dah mula masak kecilkan api pecahkan telur satu persatu jarakkan antara satu sama lain kacau secara berhati2 bila telur dan mula mengeras balik2kan telur terus masukkan jeruk/ asam keping dan daun kunyit... segera matikan api, saya suka makan jika kuning telur itik masih lembut bukan masak sepenuhnya... siap untuk dihidangkan..
No comments:
Post a Comment