nuffy

Thursday, October 20, 2011

Ikan Salmon sambal manis


Salmon.. semenjak 2 menjak jadi suka akan ikan ni dah macam2 aku try masak dah... ni antara menu terkini lagik macam sweet sour gaklah.. tapi hentam gak....


ikan ni rasanya agak lemak dan pada aku sangat sedap bantailaa masak apa ponn semua pon ok..


jom layan resepi nih

bahan2nya
3 keping ikan salmon
1 biji bawang besar
5 ~ 8 sudu besar sos cili
7 tangkai cili merah
1 ulas bawang putih
garam n gula
minyak masak


cara2nya
kisar halus cili merah dan bawang putih, tumiskan hingga pecah minyak, masukkan sedikit air dan ikan salmon serta bawang besar kecilkan api tutup kuali biarkan hingga ikan masak. bila ikan dah masak masukkan sos cili garam n gula kacau rata dan siap untuk dihidangkan.

3 comments:

Sue @ Nenie said...

Salam Kak..Ishhhh sedapnya tengok sambal ni..terus rasa macam nak cuba..kopipes resipi dulu masuk Q..minta izin yaaa kak

Lya Colours said...

wow masak sambal?
saya pernah makan spaghetti salmon je.itu pon kat kedai,bukan sendiri masak. hihi. masak sambal ni macam menarik plak

aeinio said...

sue n lya.. ikan ni memang best yang tak tahan mahal lorr...