Friday, October 21, 2011

Kari Udang Galah


hmmm udang lagik dan lagik dan lagik


kali ini hubby suruh aku masak kari laaa pulak selalu2nya masak lomak cili padi jerr.. takde peluang langsung nak masak lain.. tapi kalini earksss.... hmmm manusia berubah ek...


selera juga turut berubah.. 


jom layan resepi... yang senang ajerrr....

bahan2nya
1kg udang galah - basuh bersih buang kotoran di bahagian belakang udang
1 cawan santan pekat
1 cawan santan cair
1 cawan rempah kari babas - dibancuh dengan air
garam
asam keping
sedikit minyak masak
1 biji tomato - belah 2
2 tangkai cili merah - belah 2


bahan kisar / tumbuk
4 ulas bawang putih
7 ulas bawang merah
sedikit halia


bahan tumis
1 biji bawang merah - hiris
3cm kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
2 tangkai daun kari


cara2nya
'panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bahan tumis hingga naik aroma dan masukkan pula bahan tumbuk, masak atau kacau hingga pecah minyak.., masukkan pula rempah kari yang siap di bancuh dengan air kacau sebentar, masukkan santan pekat dan santan cair didihkan masukkan pula udang kacau - kacau selalu hingga udang masak akhir sekali masukkan garam, asam keping cili merah dan tomato kacau lagi anggaran 1 atau 2 minit matikan api.

2 comments:

cik cek said...

Sedapnya.....:)

Aiza Haris said...

sedapnye... dah lama tak mkn udang galah