Advert

nuffy

Wednesday, November 2, 2011

spaghetti bolognese goreng simple


ehemmm dah maleh kan lebur2 jerr janji boleh makan... masa ni actually aku masak bubur nasi tapi syahmi komplen takan ibu nak masak bubur along dah nak balik asrama dah... huhuhu faham lerr sesangat syahmi memang anti bubur nasi.. dari kecik dia tak suka makan bubur nasi.. kenalaa masakkan benda lain tuk dia... anything yang panjang berjela camni dia amatlahh sukerr...


ok jom layannn resepi mudah ini...

bahan2nya
setengah paket spaghetti - rebus dengan sedikit minyak zaitun hingga lembut angkat dan toskan
2 cawan daging cincang
3 ulas bawang putih - cincang halus
1 labu bawang besar - dadu halus
2 cili merah - cincang halus
2 biji tomato - cincang halus
1/2 cawan sos tomato
rempah basil dan oregano
bayam cincang
parmesan cheese
minyak zaitun
garam, gula dan lada hitam


cara2nya
tumiskan bawang putih dan bawang besar hingga layu masukkan cili dan daging cincang kacau hingga daging berubah warna masukkan tomato dan sedikit air biarkan hingga daging lembut.. masukkan secubit rempah basil dan secubit oregano, juga bahan perasa garam, gula dan lada hitam kacau rata masukkan pula sos tomato, akhir sekali masukkan spaghetti dan bayam kacau hingga mesra hidangkan dengan permesan cheese..

4 comments:

Amie said...

goreng pun sodap! ado lagi ko.... nak tapau...

aeinio said...

hehehe habih dah.. tunggu menu rayolaa pulakk...

Ayu said...

Assalam aenio,
waduh dah lama tak singgah sini..wah baru ni first time kita nampak clear paras rupa aenio yang manis jelita..
confirm kita akak ni ..hehe..spaghetti nampak sedap ler..

aeinio said...

ayu.. pengsan!!! gambar tu tipuu kot.. tak pernah org kata den jelita.. hiks..