Wednesday, March 7, 2012

Spaghetti seafood carbonara bercili


Hmm jumaat ni nak balik Johor, adik ipar kawen... dua tiga hari ni sibuk menjahit, dini pulak upsr tahun ni petang dan  malam ada kelas tambahan camtulaa aku jadi supir budak2 nih... so terkejar2 kuar masuk rumah setiap hari pagi2 jogging dapat dalam sejam jerr cuaca pon sekarang ni panas...


tengahhari tadi masak spaghetti jerr yang senang.., dah ubah2 resepi nak bagi tekak melayu makan huhuhu
jom layannnn


bahan2nya
1 bungkus spaghetti (san remo - rebus hingga lembut)
1 tin kecil prego carbonara cendawan
2 tangkai cili hijau - hiris
setengah capsicum kuning dan merah - potong dadu
1 labu bawang besar - di dadu
2 ulas bawang putih - hiris
2 sudu besar pes cili kering / cili serbuk
setengah tin prego traditional
2 biji buah zaitun hitam
minyak cannola
garam. lada sulah serta gula
1 tin kecil air

1/2 cawan sotong - hiris
1/2 cawan udang
1 batang fish cake
1/2 cawan fish ball
1/2 cawan scallop
* seafood ni agak2 jerlah yer.. nak banyak letaklaa banyak

cara2nya
panaskan minyak, tumiskan bawang putih sebentar masukkan pula bawang besar kacau sekejap masukkan lada hijau hiris biarkan layu masukkan pes cili biarkan pecah minyak, masukkan pula prego traditional dan prego cendawan carbonara, dengan air didihkan, bila sudah mendidih masukkan semua seafood sekali dengan bahan perasa (garam, lada sulah dan gula) bila makanan laut dah masak masukkan spaghetti, hirisan buah zaitun hitam serta hirisan capsicum gaul rata sedia dihidangkan. kalau suka boleh taburkan parmesan cheese...

1 comment:

inahar ali said...

fuiyoo my feveret..terlambat sudaa!! alaa..ada lg x spag tu??