salah satu peberet en suami... dia yang request lauk ni.. katanya dah lama aku tak masak... walhal dah byk kali masal lomak yo bulan ni.... umanggg aih... sebenarnya famili aku jarang atau tak pernah masak lemak sotong ni tapi ni aku yang memandai2 sendiri masak masa mula2 kawen dulu tak sangka pulak hubby berkenan akan lauk ini...
meh layannnnnn
bahan2nya
1kg sotong - bersihkan dan toskan
santan pekat dari sebiji kelapa
1 batang serai - dititik
1 biji ubi kentang - potong baji
1 keping asam keping / asam gelugor
beberapa tomato ceri
air secukupnya
garam n gula
bahan kisar / tumbuk
1 inci kunyit hidup
segenggam cili api kampung - nak pedas tambah lagi
2 biji bawang merah kecil
cara2nya
renehkan bahan kisar bersama ubi kentang dan air bila air dah agak kering masukkan santan, serai dan asam keping kacau selalu supaya santan tak pecah minyak, masukkan juga garam bila santan dan mula mendidih masukkan sotong, biasala masak sotong tak payah lelama nnt liat pulak, biarkan mendidih untuk kali keduanya, bila sotong pon dah masak masukkan tomato ceri dan matikan api...
No comments:
Post a Comment