kuih bingka atau bengkang kot.. apa2 jerlaaahhh.. i suka makan kuih ni...
kat sini meh kita share recipe ni..
ikut sukalaa nak guna mangkuk apa - untuk 3 bj telur i guna mangkuk sedang mangkuk bekas air tahu (kalau kecik mangkuk maka keciklaa kuihnya kalau besar..... tambahkanlah kuantiti telur.. hmmm agak2 lorrr...)
3bj telur
1 mangkuk gula
3 paket santan segera (rasaku)
1 mangkuk air
1 mangkuk tepung
1 penutup esen pandan
1 penutup pewarna hijau pandan
sedikit planta
ni mmg i punyer recipe rekaan.. hahaha leceh nak ikut cara tradisional, kita cuba guna apa yg ada tak perlu nak carik daun pandan kisar n perah airnya sma jugaklaa kelapa utk dapatkan santannya.. ok caranya mudah jerr..campurkan semua bahan kacau sebati kalau tak suka manis boleh kurangkan gula, apabila sudah sebati dan gula dah mula mencair bolehlaa ditapis dalam loyang yg telah disapukan planta kemudian bakar dgn suhu 160 atau 170 kepanasan bawah sahaja hingga masak (1jam).. selamat mencuba...
No comments:
Post a Comment