ayam panggang hujung tahun.. hehehe
Syahmi yg snap photo2 ni ok sket kann dgn new digital camera gambar2 sebelum ni semuanya dr hp camera, sebab digital camera yg lama tak tahan nak bawak peluru byk2 (battery) atlast doklaa dlm laci tu... maleh aku layann wat berat hbang jerr.... rasa2nya leh jual lelong dalam mudah.com.. hmmmm... (sambil garu dagu).
kami makan2 ni kat pantai cherating cuti sekolah yg lalu, bersama dengan keluarga mertua adik2 ipar n kakak ipar sekeluarga leh tgk gambar lam facebook. cekononnya nak pergi ke gambang atlast cancel sbb crowded gilerr ... so nilaa plan terakhir yerlahh musim tengkujuh camni pantai sekitar terengganu mmg takleh mandi langsung ombak besar bahaya....
recipe ayam ni mudah bangetttt.. ayah mertua sibuk nak wat ayam goreng tepung berempah sedap jugak! tp tulerr yg ruginya tak sempat intai apa yg dia bubuh dalam perapannya itu..
hmm ni dierr recipe perapan ayam ala aeinio
anggaran dalam 2 ekor ayam.. tanpa kaki, leher dan seumpamanya.. basuh dan bersihkan
4 sudu besar sos tiram
sedikit garam
sedikit kunyit
1 sudu besar oregano
1 sudu besar basil
1 sudu besar thyme
secubit parsley
secubit serbuk kulit kayu manis
gaul rata biarkan..
perap laa lama2 sket.. 15 - 30 minit pon dah cukup actually ayam tak perlu lama berbeza dgn daging. kalau perap daging dapat semalaman lebih sedapp..
akhir sekali panggang atas bara api hingga masak leh makan dgn sos ataupun black pepper sauce yg dibuat sendiri..(nnt ada masa i put the recipe)
No comments:
Post a Comment