Wednesday, January 13, 2010

macaroni cheese, ayam masak merah n udang lomak cili padi


baked macaronni cheese
for makan2 with family during school holiday

250 gram daging cincang ramly
2 biji kentang
3 ulas bawang putih (dicincang)
2 labu bawang besar (di dadu)
sepeket macaronni alamak..tak pasan brp pulak gram (rebus hingga lembut)
olive oil
garam, lada sulah secukup rasa
setengah sudu kecil oregano
setengah sudu kecil thyme
1 sudu kecil rosemary
lada benggala merah & hijau
cheddar cheese n mozarella cheese

panaskan olive oil, tumis bawang putih hingga garing, masukkan bawang besar, masak hingga lembut masukkan ubi kentang yang di dadu, masuk daging cincang kacau rata, lehlaa masuk sikit air rebusan macaronni (dalam setengah cawan) kemudian tutup, tunggu hingga daging empuk sket. bila air dah kering daging dah masak masukkan bahan perisa n semua herba kacau rata matikan api.
toskan macaronni gaul rata bersama bahan yg di masak td, lengserkan planta dalam loyang, masukkan kesemuanya last sekali parutkan kedua2 cheese (suka hati nak byk atau sikit) bakar suhu 180 selama setengah jam atau sehingga masak..
hmm berehhhhh...




ayam masak merah adehhh menyala2 warnanya..

 1 ekor ayam (boleh di goreng atau dibakar)
3ulas bawang puting
1/2 inchi halia
6 sudu besar cili pes
setengah botol kecil sos cili
3 sudu sos tomato
garam & gula
minyak masak


tumiskan bawang putih dan halia yg ditumbuk halus hingga garing, masukkan cili pes agak2 suka pedas letak lebih atau sebaliknya... tumis cili hingga garing masukkan sos cili (tak kisah apa brand), sos tomato kacau rata hingga masak masukkan perisa last sekali masukkan ayam bakar or ayam goreng gaul rata
tadaaa siap!

udang lemak cili padi

hubby mmg takleh p pasar lari budget.. masa jenjalan g kuala kemaman dia ternampak ini udang dah tengahhari masa tu kononnya udang baru naik mmg logiklaa sbb kat sini time tghari mmg leh dapat ikan2 segar nelayan baru jerr balik dr laut.. bila dah siap masak hubby kata cam kurang manislak udang tu tak macam sebelum ni yg pernah kami beli.. hmm terkenakerr??? entahlaah!!!
masa beli tu sekilo jerr sekali hadapp jer arr angah jer makan 2 ekor cemana tu.. hehehehe baru dia tau cemana keadaan duit pasar!! mmg haritu i sengaja jerr wat bodo.. bior dia beli semuanya sendiri.

bersihkan udang buang urat belakang n belah laa belakang udang tu supaya senang nak memasaknya nnt
15bj cili padi kg -ikut suka nak pedas tambah
santan pekat
1 btg serai diketuk
1/2 inci kunyit hidup
garam & asam keping
hmm ni mmg recipe pior negeri sembilan no bawang2
tumbuk lumat cili padi dan kunyit hidup, campurkan semua bahan dalam periuk (santan, bahan tumbuk, garam, serai dan udang) lepastu jaga api sederhana dan sentiasa kacau santan supaya tidak bergentel kacaulah ye.. sampai mendidih lepas tu dah siap! boleh juga masakkan santan dahulu kemudian masukkan udang lepastu masak hingga mendidih ( depends size udang.)

No comments: