Saturday, February 6, 2010

Marrybrown

salam.... sepanjang melalui kehidupan i pernah bekerja seawal menunggu result SPM.. kehidupan sebagai seorang anak bekas tentera memaksa kami sekeluarga berpindah randah..
semasa berumur 12thn kami sekeluarga terpaksa berpindah ke JB mula2 kena pindah ke SABAH tiba2 last minute ayah ditugaskan menjadi jurulatih di PULADA JB. tinggallah seremban rumah yg hanya baru didiami tak sampai 2thn kot.... bermulalah kehidupan i di JB, 8thn disana.. byk peristiwa berlaku.. pendek kata kehidupan remaja saya di JB! semenjak menjebakkan diri dalam FaceBook.. ramai kenalan2 lama yg lost contact terjumpa semula.. begitu cepat n canggihnya alat perhubungan masa kini....
http://www.marrybrown.com.my
apa yg ingin saya ceritakan disini ialah marrybrown.... (Marrybrown Taman Pelangi) dalam byk2 pengalaman kerja ni mmg the best! (kenyataan berani mati woo) walaupon penatnya taktau nak cakap.. but i'm hepi..... sesangat! mungkin masa ni jugak dah mula close dgn hubby.. yerlaa kot... mungkin ramai yg tak tahu sebenarnya marrybrownlah... RESTORAN MAKANAN SEGERA dari negara kita MALAYSIA.... yang kini dah dibuka di Beijing n Qattar... sebagai rakyat malaysia saya bangga!.. yelahhh selama ini kita disuap dengan Mc Donald, KFC, pizza hut..bla.. bla..bla.. marrybrown ni femes kat Jb jerr.. g laa ceruk mana ponn senang jumpa dan semua rakyat jb tau.. kalau sesiapa yg perasan kat MB takde jual burger daging.. semuanya ayam n seafood.. masa kerja dulu.. ayam goreng dia sedap! suka makan burger udang (dulu ada skang dah takde dia ganti kepada jejari udang) burger ikan..n.. MB hotdog!  alamak rindu laa pulak nak makan benda2 ni semua..
jangan tak tau.. kat marrybrown ada grilled chicken, pizza, nasi lemak with rendang n pelbagai mee.. n ada desert lagi... mmg best! tak caya p laa try...

kat sinilaa kali pertamanya i kena lap cermin kedai (kena berkilat), mop lantai(kena kilat gak), basuh tandas, kemas store, cashier, how to make pop corn, marinated chiken(ayam panggang), coleslow, ice lemon tea, ice cream, breaded chicken(ayam goreng), angkat telephone terima order (tempat i kerja tu mmg dekat dgn rumah n outlet situ wat delivery order sbb kawasan perumahan- pekerjanya kebanyakan partime siang posmen malam hantar order) lebih mudah! mana2 ceruk posmen mmg teror bab2 ni.... setiap kali mengemas rumah i ingat lg cemana my boss ajar cara mop yg betul.. sampai sekarang masih ingatt lagi.. nampak sgt tak biasa wat keje rumah masa tu hehehehehe masa kerja ni yelah mcm restoran sendiri pendek kata semua buatlaa basuh pinggan, basuh ayam bla bla bla kadang2 bila pekerja lelaki tiba2 cuti.. kita dok dapor masak wooo.. kawan i sharifah.. mmg teror.. skang ni jumpa kat FB dah jd MB manager at masai.. kami satu sekolah dulu....hahahaha betapalaaa setianya dia dgn marrybrown!

mb to me like stepping stone.... i tak minat nak teruskan kerja disitu.. minat sesangat keje2 pejabat nih.. my x boss dulu tak bg i resign dia nak cuba mintakkan unpaid study leave tp i tolak mentah2 sbb mak n ayah mmg tak bg anak daranya dok hostel.. ayah dah pencen masa tu so kami balik kg semula n9... derang tak bg i terus stay kat jb..pendek kata... kehidupan i pada hari ini bayk dipengaruhi pengalaman kerja ketika di marrybrown.. (marry = malaysia / brown= mr brown *ayam)

2 comments:

rapheydhillo said...

ain,
sy sgt galakkan those yg menunggu result exam keje tempat camni.. lagi bagus klu keje kat McD (for me sistem keje sgt bagus). Kat sana dorang boleh belajar banyak benda. Dr cara melayan pelanggan (yg boleh juga ajar culture yg bagus supaya menghormati org), mencuci restoran, cashier duty, penyediaan makanan etc. Mmg bagus.. bukan setakat membina jatidiri, tp jugak belajar macamana bekerja di bahagian operasi. Nanti klu keje kat bahagian pengurusan lepas habis belajar nanti dorang lebih paham keperluan operasi, atau keperluan org bawahan.. tak kisah le kat mana sekalipun dorang keje.

ain said...

agreed with u.. mmg betul lebih sistematik kerja camni drpd kerja2 kat kedai2 makan biasa.