Advert

nuffy

Sunday, May 23, 2010

Ada hadis tentang SANGGUL TINGGI dah jd trend akhir zaman..


I copy paste info ni dalam facebook kawan lama elok untuk kita kongsikan bersama... thank to haslinda..




It's a trend nowadays that many muslim Malaysian women are into the new hijab wearing i.e. wearing a shawl-like syrian style hijab. I posted on my Fb status recently stating that I too, would want to wear the syrian women hijab style with high bun but unfortunately my hair is short thus cannot tie or do a bun at all.I also received few suggestions to buy fake buns online or at Arzu, KLCC.

I used to study in an arabic-medium school and had learned that when you wear tudung, you're not supposed to show any indication that your hair is long by tying your hair really high/do a bun until men can notice the presence of your long hair eventhough you wear your cover/hijab. That defeats the purpose of wearing a hijab.However, I can't remember the hukum whether it's haram or harus or makruh.

Being curious, I googled about this sanggul arab issue and found the hadith related:

Quote::
“ akan muncul dalam kalangan umatku di akhir zaman, kaum lelaki yang menunggang sambil duduk di atas pelana, lalu mereka turun di depan pintu-pintu masjid. Wanita-wanita mereka( isteri mereka atau anak perempuan), berpakaian tetapi seperti bertelanjang ( nipis&ketat). Di atas kepala mereka pula(wanita) terdapat bonggolan (sanggul atau tocang) seperti bonggol unta yang lemah gemalai. Oleh itu laknatlah mereka semua. Sesungguhnya mereka adalah wanita-wanita yang terlaknat”- hadith riwayat Ahmad, jil.2, ms. 223.

Rasulullah s.a.w bersabda:

Quote::
“dua golongan penghuni neraka yang mana aku sendiri belum pernah melihat keadaan mereka didunia: golongan yang membawa cemeti seperti seekor lembu lalu menggunakannya untuk memukul manusia dan juga kaum wanita yang berpakaian seperti bertelanjang, menggoyangkan badan dan berlenggang-lenggok, kepala mereka ada suatu seperti bonggol di kepala unta yang bergoyang-goyang. Mereka tentu tidak akan memasuki syurga atau mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat dihidu dari jarak perjalanan begitu dan begini”

–hadith riwayat Muslim. Hadith no 212-

I would say that I was tempted at first as I saw some women/celebraties/tv presenters looked really pretty wearing the syrian style hijab with high sanggul/bun. Sometimes, bila nak cantik, manusia selalu lupa pada hukum walaupon dah belajar. I am one of them. Bila nak buat benda jahat, laju je.

Anyway, in wearing hijab,niat perlukah menghalalkan cara? I dare not jatuhkan hukum or say that it is haram wearing the fake sanggul arab.However,at the moment, I'll just forget about buying the sanggul arab thingy.


8 comments:

FYMSO said...

Salam,

Have been hearing about this a lot lately. Thanks for sharing :)

Mohd Kamal said...

saya akan bagi tahu isteri jgn pakai tudung mcm tu....

~kuyam~ said...

yep2,bersanggul tinggi di balik hijab itu mmg salah.Ive heard bout it bfore..tp cm dah jd trend before.but as far as Im concern bout this,I wont be wearing sanggul like that.InsyaAllah :)

hope u too as well ya aeini :)

ain said...

saya pon tak pernah pakai camtu tak minat n malas nak menambah kerja ketika bersiap... plus memberatkan kepala... tgk artis yg byk pakai camtu..

honey amour said...

i tak pakai tudung,tapi i suka sanggul tinggi2..huhu..~!

A D I A said...

siap ada fake bun eh, mcm2.

farhan said...

aduh awat yg x bg copy???nak berdakwah pon pyh low x bgo copy

aeinio said...

terpaksa farhan.. mcm2 sbb dah terkena... terpaksa lerr no right klik.. :)) back link lerr...