Saturday, May 1, 2010

Ikan pekasam

Takde resipi asas sebenarnya.. cuma ikan pekasam ni diperkenalkan oleh jiran me mmg tak tau makan benda ni tp bila dah makan makkk aii barulaa tau rasanya cemana...

Bahan2nya

1 ekor -Ikan pekasam tak kisahlaa lampam atau talapia - (boleh beli sebab dah byk ada jual)
1biji bawang besar - di potong dadu
5 tangkai cili padi - di hiris nipis
2 biji limau kasturi / 1 biji limau nipis - ikut citarasa
minyak utk menggoreng

Panaskan minyak goreng ikan pekasam dalam minyak penuh hingga garing angkat
taburkan bawang n cili padi seterusnya perahkan air asam limau ketika masih panas dan siap utk dihidangkan..

Ikan gelama masin pon sedap gak kalau wat camni.. selamat mencuba ya!

2 comments:

A D I A said...

oo ingat akak tunjuk cara buat ikan pekasam hehe. sebab nenek pandai buat, tapi tak belajar pulak cara buat.

ain said...

akak pon baru pandai makan.. :)