Advert

nuffy

Thursday, May 13, 2010

Sauna Sendiri Dirumah atau di SPA

Apa bezanya sauna sendiri di rumah atau sauna di SPA... pada aku sama jerr...  cuma kalau dirumah more privacy nak kata privacy tak jugak kadang2 org dtg rumah, pos lajulaa.. aku selalu sgt kena naik tensen!..  kadang2 tu wat bodo jerr kat dalam... tpkan satu jerlaa kalau sauna kat SPA kita disiplin, kalau 30 minit tu tahanlaa dok dalam tu tak keluar2 (sebab berbayarkan) tp kalau sauna sendiri kat rumah mmg tak disiplin sbb takde sape nak pantau n tak segan dengan sapa2 so suka2 hati boleh keluar masuk sendiri.. cemana tu? ni cerita ttg diri sendiri.. hmm..

ni diva sauna boleh beli online  dah dekat 3thn aku guna.. tp skang ni dok tersadai jerr tu...

Antara Kebaikan dan kelebihan bersauna:-

1) Menggantikan aktiviti bersenam.
2) Membakar Lemak dari luar dan menurunkan berat badan secara teratur.
3) Menyembuhkan luka-luka dalaman selepas bersalin. 
4) Menyingkirkan toksik badan melalui peluh.
5) Mengurangkan risiko darah tinggi, kencing manis & dll.
6) Menyegarkan tubuh badan anda selepas penat bekerja.
7) Mengurangkan sinus/resdung dan jerawat.
8) Membersihkan kulit dan kelihatan segar, halus dan licin. 
(1 -8 kat atas tu melalui en google)

byk cara kita nak bersauna ni... byk herba2 khas utk bersauna ada dijual  sekarang ni.. ataupun kita boleh dapatkan sendiri bahan n tumbuhan semulajadi... terpulang pada individu.. aku nak kongsi tips aku sendiri bersauna

aku selalu guna herba dr sendayu tinggi
yg dalam botol kecik tu minyak serai wangi...
 herba n minyak ni dimasukkan dalam periuk tau! bukan sapu kat badan

sebelum bersauna aku selalu sapu minyak herbanika dari Nona Roguy ataupun cream halia seluruh badan (cream halia ni leceh sikit kena sapu sampai betul2 rata kalau minyak senang) kalau tak tahan dgn mcm2 cream ni tak payah letak apa2 pon ok sbb herba tu dah cukup sebenarnya. Kalau ada set baju sliming lepas sapu minyak ni elok 
pakai pakaian dalam membentuk badan tu
(beautiful, croni, avon, iv6- mcm2 jenama skang kat pasaran yg murah, yg mahal ...) 
tu untuk lebih dapatkan kesan ketara... apa2 pon kita kena rajinkan..  aku ni malas yg sebenarnya... itulaa byk gangguan dan tak pandai bahagikan masa. :(

  
bersauna salah satu cara jugak utk diet, untuk buang toksik, pecah lemak.. aku pernah praktikkan selama sebulan dgn bersauna setiap hari atau 2 hari sekali tak perlu lama 20 - 30 minit dah memadai mmg kulit nampak fresh...  tidak dinafikan, sampaikan tumit kaki aku yg kasar sbb pecah2 hilang camtu jerr.. terkejut aku.. masalah eh aku kurang rajin sekarang ni.. tula dehh!!

6 comments:

Miss Izah Mohamed said...

wah best jugak kt sauna kt umah..
xyah abiskan duit kt spa// hehe

A D I A said...

tak pakai ke kak? tak pakai bagi kat saya la heheh.

slalu sauna kat spa la. tu pun stahun 2-3 kali setahun hehe. vitamin M banyak dalam badan ni.

Faizah_Haris said...

yuhuuuu.... sila amek apron fink kt blog saya yer

kak ina kl said...

alahai kalau umah akak lagi tak leh...semuanyaa lelaki...malu ah.

ain said...

Vitami M yg ada.. Vitamin R sudah lari.... huhuhuhu

sue suria said...

Kat mana nak bli alat sauna tu? Brapa harga