nuffy

Friday, July 30, 2010

Pengat Tepung Pulut


Terliur tengok bubur ni kat sajian ibu manja makanya dah dekat2 nak puasa ni.. jelajah dapur laa buat benda2 manis ni asah bakat hehehe meh tgk resepinya..

bahan2nya
1/2 paket tepung pulut
1 paket santan pekat dari 1 biji kelapa
air secukupnya
gula melaka - ikut rasa
gula putih
sedikit garam
1 helai daun pandan - di simpul
sedikit cha cha warna warni atau sago
pewarna (optional)

cara2nya
rebus air, sementara tunggu air mendidih bancuhkan tepung pulut dgn sedikit garam dan air hingga sebati dan boleh di bulat2kan. letakkan pewarna kat sini saya guna 3 pewarna ungu, hijau dan kuning. buat bulat2 dan rebus dalam air rebusan hingga timbul angkat dan toskan (mcm buat buah melaka) buat sehingga habis. Dalam periuk lain, masukkan santan, daun pandan dan gula kacau hingga sebati dan bolehlaa masukka bebola tepung pulut tadi biarkan mendidih dan bolehlaa dihidangkan sejuk atau panas...

4 comments:

ASSOYFINGER67 said...

salam..kao ada blog yang bagus..aku nak bagi pendapat aku pasal aku suka tengok makanan2 kao..tukar latar belakang lebih fair lagi agar makanan kao nampak lebih menonjol..buangkan Word verfication kat komen kao..ikhlas nie..blog kao cantik sangat...follower tak penting..bw lebih penting untuk promote blog!

ain said...

tq.. masih ada lagi ke word verification tu.. sebab dah select no rasanya.. huhuhuhuhuhuu sori masih buta it..

Dark Half said...

nice blog and recipe
bleh try pose nnti..thnx 4 sharing

p/s:peminat tembikai ke sis?rasa nk mkn jam kau

ASSOYFINGER67 said...

sori ainingatkan Word tu masih ada..assoy silaplah sori