Thursday, August 12, 2010

Lemak Cili Padi Ikan dgn Daun Kunyit


citer banyak takdelaaa meh layan resipi hebat ni... hehehe sebelum2 ni hanya gunakan santan segera tapi kali ni pior punya.mmglaa kaw takbleh nak cerita..


Bahan2nya

2 ekor ikan duri saiz sederhana (apa2 ikan pun boleh)
cili padi - kampung punya... dalam segenggam atau lebih
1/2 kg pati santan + sedikit air
2 inci kunyit hidup
asam keping
sehelai daun kunyit - simpul
garam

cara2nya
  • basuh bersih ikan duri tu dan perap sebentar dgn air limau kasturi, sementara memerap ikan, tumbuk lumat cili padi dan kunyit hidup.
  • bilas ikan duri tadi dan masukkan semua bahan dalam periuk, gaul sebati.
  • nyalakan api dapur dan kacau atau jaga kuah hingga mendidih,  jangan bagi santan pecah minyak.. bila kuah dah mendidih nampak pekat ikan pon dah masak matikan api...... dah siap senangkan... 
  • SELAMAT MENCUBA....

No comments: