Wednesday, August 4, 2010

Sup Pekat Dimsum n Bebola Ayam Bersayur

 

Jangan ketawa laa pulak tengok lauk ni.. resepi ni muncul ketika Vitamin M menyelimuti diri... nak masak malas, nak p beli lauk yg dah siap pon malas.. alahai... bila bukak freezer ada dimsum dan bebola ayam bersayur dalam kepala wat sup laa sup masam2 mcm tomyam... so apa lagi edisi menghentam pon bermula...

bahan2nya
15 ketul bebola ayam bersayur - farmbest brand ni mmg kegemaran anak2
15 ketul dimsum - 5star brand mmg best tau, dalam dia ada sayuran dan sohoon
1 biji telur
1 batang carrot - potong baji
1 batang serai dititik
1 keping asam gelugor
2 ulas bawang putih - hiris
2 ulas bwang merah kecil - hiris
1 biji cili merah - hiris
air secukupnya
minyak masak
garam & gula
sedikit daun bawang dan daun sup
lada hitam kisar - sikit jerr

cara2nya
panaskan minyak, tumiskan bahan hiris dgn serai hingga layu, masukkan bebola ayam dan dimsum serta carrot kacau sekejap n masukkan air secukupnya, biarkan mendidih dan bebola mula mengembang masukkan bahan perasa dan asam keping dan pecahkan telur untuk memekatkan kuah, akhir sekali masukkan daun bawang dan daun sup serta secubit lada hitam dan bolehlah matikan api dapur... tak sangka rupa2 masakan ni jadi pujian hubby dan anak2.. ingatkan cam pelik jerr lauk ni.. agaknya kalau makan dengan mee pon sedap kot! wakaka..

No comments: