Advert

nuffy

Tuesday, September 28, 2010

BIskut Gajus tanpa telur


Antara biskut raya 2010 huhuhu biskut ni tak cun tapi sedap gilerr... dah habis dah ponn... lambat post entry al busy... jom layannnn 

bahan2nya

250gram butter (saya guna golden churn yg sejuk tu, bukan dlm tin)
1 sudu teh esen vanilla
1/2 cawan gula halus (castor / icing)
1/2 cawan brown sugar - boleh kurangkan kalau tak suka manis
1 cawan gajus - kisar halus
1/2 cawan tepung jagung
2n1/2 cawan tepung gandum
manik / biji gajus utk hiasan

cara2nya

gaul rata semua jenis tepung bersama2 kacang gajus ketepikan, dalam mangkuk lain kacau sebati semua jenis gula bersama butter dan esen vanilla hingga lembut dan sebati masukkan tepung gaul dan ramas (bukan uli ek) bila dah sebati, canai ikut ketebalan yg diingini dan terap gunakan acuan pilihan hiaskan ikut suka dan bakar saya gunakan suhu 180 kepanasan atas dan bawah selama 10 - 15 minit ikut oven memasing. dah siap rasanya mmg tak dinafikan sedap giler.

2 comments:

Lya Colours said...

salam. mintak halal saya c&p resepi ni and dah buat. sedap sgt! suka2 =D

aeinio said...

wsalam.. ni kukis last year dik... sila2 n thanx sbb sudi mencuba..