Tuesday, October 12, 2010

Orange cheese butter cake


cake ni aku wat 2 keping sekeping lagi untuk anak2 makan2 dan untuk majlis hari raya kat tadika petronas, sekeping lagi untuk jamuan dgn jiran2 kat rumah... blueberry tu aku masak balik tu yg nampak cair jerr tu... actually takde resepi yg kukuh untuk cake ni masa type ni pon aku dah hampir ingat2 lupa sebabnya aku wat cake ni bantai apa barang yg ada dalam peti jerr huhuhuhu.. nilaa edisi mengodam...


hasilnya agak menarik... moist..... tapi mewahlaa takleh makan banyak2 cepat muak bila kunyah slow2 barula terasa cream cheese itu walla...

Bahan2nya
250gram buttercup
250 gram cream cheese
4 biji telur
1 cawan gula halus
1 sudu teh esen vanilla
1 biji limau sunkis -parut kulit dan jusnya

1 sudu teh soda bikarbonat*
1 sudu teh baking powder*
3 cawan tepung gandum*
* satukan dan ayak
blueberry filling - masak dan campur sedikit air dan pati blackcurrent sunquick

cara2nya
putar butter- kembang
masuk gula halus - kembang
masuk cream cheese dan vanilla esen- kembang
masuk telur sebiji demi sebiji - kembang
bila dah cukup kembang ubah kepada perlahan dan masukkan tepung sedikit demi sedikit ataupun guna kaedah kaup balik hingga sebati masukkan parutan kulit limau dan jusnya gaul rata.., masukkan dalam loyang yang telah di glis dgn mentega serta kertas minyak, bakar dgn suhu 180 atas dan bawah hingga masak.

8 comments:

Faizaharis2 said...

perghhhh nampak sgt menarikkk.... tingin nk wat tp hubby suka kek coklat la plak...

aibaks said...

aduh...best plak tgk cheese cake tuh.. tapi aibaks takde oven lak.. uhu...

aeinio said...

faiza.. g beli jerr kat secret recipes psstt.. kita takleh makan byk cake nih.. heheheh

aibaks.. takpe next time boleh cuba..

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

salin resepi awak bagi pada kawan..thk

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

aeini..
awak mmg pandai dan rajin di dapur..bila nak balik jb..leh rasa kek dr jari jemari mu itu

insan kerdil said...

salam k.zaini..izin copy yer resepi..

insan kerdil said...

salam akak..izin share yer resepi ..

aeinio said...

ok no prob..