Advert

nuffy

Tuesday, November 9, 2010

Apam Pelangi Kak Hana


Sangatlaa geram tengok apam ambon ni kat rumah Hana
bahan2 yang mudah n semuanya ada dlm peti apalagi aku lakukan seisi godakan di dapur.. dan inilah hasilnya terima kasih Hana, meh cuba buat..., resepi di bawah adalah setengah adunan,, makan camtu jerr pon dah sedap.. hubby kata "ni bukan apam laa ni cake!"  "apam laaaa" wooo sudah gadoh....


Bahan-bahan
  • 2 biji telur
  • 1 sudu teh ovellet
  • 1/2 sudu teh esen vanila
  • 150 gm tepung gandum
  • 150 gm gula halus
  • 125 ml santan kara
  • 1 sudu teh baking powder
  • garam secubit
  • pewarna
Cara-cara
  • Pukul telur dgn gula dan ovelet sampai gebu.
  • Masukkan santan dan esen vanilla kacau sebati.
  • Masukkan tepung yg diayak bersama baking powder kacau rata.
  • Bahagi kepada 3 warna yg kita suka. Tuangkan selapis demi selapis sehingga habis dan kukus 30 minit sehingga masak. (saya guna 2 perwarna sahaja)

9 comments:

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

wah,.

tasi pi umah kak ummi.....sama lah....apam pelangi gak..heheheh

aeinio said...

tula yu seluupaaa... sib baik colour len sket...

PhotoGraphic said...

colorful sungguh kek ni..nanti nk cube..thnx 4 the resepi :)

Lin Rosly said...

Salam Aeini.....Musim Org Buat Apam Pelangi....Persaingan Yg Sihat...Hehehe

aeinio said...

-photoGraphic.. takde camera canggih laa kalu tak gambar sure lebih menawan...
-lin... persaingan masak2 n makan2 hehehe

Ryoki said...

wau? cantek giler apam 2.. balik umah ni boleh la try buat sendri.. hohoh.. jgn taktau... laki pon reti msuk dapur.. hihi

izahdaut said...

engkau tibaaa bagaikan pelangi..tak bercahya namun kau berseri...hihihi...lawooo la..suke kalering diaa

aeinio said...

ryoki- wow makkk sukerr kalau org lelaki p dapoq..!
izzah - peh ni akak kena letak lagu sudirman dlm blog ni sempena apam pelangi...

E.d.Y said...

wah..warna warni la..nampak macam sedap je