nuffy

Friday, January 28, 2011

Sambal Kupang yg SEKSI


Dah tak hengattt masak bila lauk nih.... aku 1st time makan kupang ni masa umur 11 thn ker 12 thn masa tu dok kat JB, memang senang dapat benda nih.. kat pantai aderr jerr.. balik mak rebus n suruh kopeklaa masa aku kopek kenapa laa ropaanya camtu ek... wahahaha
anak2 memang tak pernah jumpa benda ni aku belilaa dah lama tak makan tupon beli kat giant dah siap kopek punya... balik tinggal basuh bersih2. yang sangat rajin tolong aku kat dapur ialah ica banyak tanya pon ya gak! angah payah sikit kalau tak suruh jangan harap lerr baik dia wat keje lain...
Aku perhatikan ajerrrr gelagat ica maybe dia pon pelik tapi tak bertanya... atlast bunyi gak dia "SEKSINYA... kupang ni ibu..." wahahahaha aku dah gelak dah!!! cuma aku cakap " tak baik cakap makanan camtu.." asalnya nak masak rendang tapi jadi sambal akhirnya...
jom layannnn

resepi ni biasa2 jerr kupang, cili kering kisar ,1 biji bawang besar di potong bulat, air asam jawa, garam n gula serta sedikit belacan..., tanak letak pon takper... Tumis cili hingga garing masukkan gula masukkan garam n kupang kacau 5 minit last sekali masukkan air asam jawa dan hirisan bawang besar.. siappp dah!!

8 comments:

Ayu said...

kecurnya tengok sambal kupang ni!!!..
uish!!..aeini, kita dah try peria goreng telur asin tau..sedap..nanti bila2 kita postkan entry k..

Ayu said...

oops, soory , thanks sudi berkongsi..recipe yang sedap tu..

Nieza said...

wah menarik tajuk n3 ni...sedapnya kupang saya suka juga ni..:)

aeinio said...

oh ye kerr.. tq ayu sudi jugak nak mencuba..

indahhouse said...

salam kak aini,
Kupang kat pasaraya, saya tak pernah beli. manis lagi tak, kak? Terasa nak menyambal kupang pulak, tapi kat sini takde... kat giant tesco nun baru ada.

aeinio said...

~nieza.. tq..
~ indah bolehlaaa wat lepas gian... sebaik2nya dapat yg fresh tu lagilaa sedap..

Anonymous said...

Very nice indeed I’ll probably download it. Thanks.

Mak Peah Bini Sood said...

wah Ayu pun dah disini...Aeini budak-budak kalau sebut sesuatu memang lucu lah kan...hahahahhaha