nuffy

Wednesday, January 26, 2011

Butter chocolate cream cheese icing...


yang ini sebenarnya kek untuk anak2 kat rumah dah biasa setiap kali ada order mestilah ada untuk anak2, n petang tu juga sempat berkejar ke asrama syahmi hantarkan 2 potong cake untuk dia (dia memang suka makan cake..) kebetulan pulak dia puasa setiap hari isnin... terus terang memang not good in deco... lagipun ni untuk anak2kan.. bantai jerlorr kalau nak resepi kek coklat tu dah ada type sebelum ni.. sila click recipe cake...


antara gambar2 cake yang telah di potong... meh kita share recipe icing cake ni yer... alhamdulillah anak2 kata sedap... resepi ni hasil dok tengok anna olson kat channel 703 tuh! tapi ikut bahan2 yang ada jerlaa..


resepi ni khas untuk cake 3kg.., time ingat lagik nih kang dah lupa hancus...

Bahan2nya

250gram buttercup
250gram cream cheese
2 cawan coklat masakan
2 sudu besar shorterning
300 gram gula icing
2 sudu teh esen vanilla 
2 sudu besar susu pekat manis

cara2nya

cairkan coklat masakan bersama2 dengan shorterning (saya cairkan guna microwave) kemudian biarkan sejuk.. sementara itu putarkan buttercup dan cream cheese hingga putih, masukkan coklat cair, esen vanilla dan susu pekat manis, putar lagi hingga sebati dan masukkan gula icing slowkan hingga betul2 rata dan putar laju hingga betul2 gebu, selamat mendeco yag coklat tu cuma cairkan coklat masakan dan hiaskan ikut sesuka hati.. tadaaaa siap untuk di decokan atas cake! heaven.. hmmmmm

5 comments:

anymz said...

sedapnyaaaaaaaaaa...akak ambik resepinya ya..huhuhu..tak larat haku tgk kek nih..balik lah

Mak Peah Bini Sood said...

Gulps....sedapnya terimakaseh kerana bagi resipi ya Aeini nanti kak mok nak coba resipi nih bolehkan? kmok akan letak link Aeini kat kualiburuk ya...

aeinio said...

silakan kak anymz... kak mok cuba jangan tak cuba tau... hehehe

Nieza said...

menarik la kek ni..tq for sharing:)

rapheydhillo said...

Aini,
Namapak sgt menarik.. teringin lak nak cuba. Thanks for sharing ya..