nuffy

Tuesday, January 25, 2011

Sambal Telur tergolek - golek


hahahahahah dah habih idea nak masak apa... along takde ni aku memang kurang masak lauk peberet dia.. tapi sambal telur ni memang jarang bebenor memasaknya sbb ica memang tak suka makan hubby pon cerewet atas arahan dia...!!!  telur yang di rebus tu kena goreng dulu... makkkk aihhh meletup2....
Din pon komen kenapa kulit dia keras ibu...??? yang tak banyak songeh ialah Nur Dini dia akan muncung kalau takde makanan jerr  hehehe sebab dia pemakan orangnya...


layan resepi ek... senang jerrr..:P

bahan2


beberapa biji telur yag di rebus kemudian di goreng dalam minyak panas
minyak
cili kering
sedikit belacan
garam & gula
air asam jawa
1 biji bawang besar..


cara2nya


kisarkan cili kering bersama2 dengan belacan dan bawang besar.. tumiskan masak hingga cili agak garing atau pecah minyak...
masukkan garam dan gula kacau lagi jika nak kuah boleh masukkan sedikit air... dan pes asam jawa rasa dan bolehlaa dimasukkan telur yang di goreng tadi.. tadaaaa dah siap senangkannnn....

9 comments:

anymz said...

ini menu yang paling akak suka..simple je tapi sodap sangat kan?..bak mai semangkuk.

aeinio said...

meh kak nak 2 mangkuk pon buleyy... hehehhe

Faizaharis2 said...

adehhh....my peberettt nii....

nOOrsha said...

salam.sedap tu mkn sambal telur ni..saye suke part yg kuning tuh...gauk2 ngan sambal banyak2...hahaha...best@~

aeinio said...

telur memang amat bererti.. hehehe

~Norul Mas Hana ~ said...

salam...wahhh memang sedap...aiseh lapar lak rasa..huhu

Siti Nizam Samsudin said...

Ya Allah sedapnya..terluir tengok ne. Tengah dalam kelas ne..hahahahaa

LinRosly said...

Assalamualaikum Aeini...
Terliur Kak Lin Tgk Sambal Telur Tergolek-golek... Sedapppnyaaaaa.

aeinio said...

Faiza, Noosha,norul, siti dan lyn... sambal telur ni memang lauk klasik lor.. hehehe sudah pastinya memang sedap.. kantoi gak sebijik..