Wednesday, February 2, 2011

Sambal Goreng Jawa :) bersantan



hmmm citer banyak2 memang takdelaa kan aku memang penggemar tempe... sebenarnya asik dok teringat "nasi ambang" jerrr kat Ganu ni mana nak carik wehhh..., kena godam sendiri lerr... resepi ni aku bantai jerr ikut kesesuaian dan apa yang ada... kalau nak sedap lagi bolehlaa di letakkan paru atau hati dan pedal ayam tapi benda2 tu takde... nak g pasar memang malas..., hmmm kalau kenduri kendara di kampung sebelah ayah, memang lauk ni antara benda wajib yang ada.., rasanya pedas, kering2 n lemak.... perghhh takleh nak citer... tapi kali ini versi bersantan ek... layannnnn

bahan2nya


Bawang kecil - 5 ulas
bawang putih - 3 ulas
ikan bilis  - rendam dan tumbuk kasar
3 sudu cili kering yg sudah dikisar 
7 tangkai cili padi (hiris nipis)
4 tangkai cili hijau (hiris nipis)
1/2 sudu teh serbuk kunyit
kacang panjang dipotong
tempe, tahu dan ubi kentang dihiris - goreng garing
suhun, tahu kering (fuucuk) - rendam/dihiris
garam & gula
jus lemon atau limau nipis
1/2 cawan santan pekat
minyak masak

(anggaran sukatan bahan ikut kesesuaian)

cara2nya

  • Tumiskan bawang putih dan bawang merah hingga naik aroma, masukkan ikan bilis kacau sekejap terus masukkan pes cili kacau hingga pecah minyak.
  • Masukkan hirisan cili padi dan cili hijau, kacau sebati.
  • Masukkan santan biarkan mereneh. 
  • Masukkan semua bahan yg di goreng (tempe dan ubi kentang) tadi, kacau rata.
  • Akhir sekali masukkan pula sohoon, fucuk dan bahan perasa (garam, gula dan jus lemon). kacau hingga mesra gunakan api kecil bila semuanya sudah sebati siap sedia untuk di hidang... 
  • (resepi ni memang nampak kering)

3 comments:

tomatokering said...

sedapnye .. :)

Gee said...

ya Allah sedapnya..sambal goreng itu!

HambaMaya said...

aduuuhhhh... kecur liur!!!